Annons:

Premium

40 miljoner till utebliven skridskobana som frös inne

Vad har Trollhättan som Köpenhamn inte har? Ja, bland annat en olympisk mästare på skridskor. Nils van der Poel tog dubbla OS-guld och hyllades på idrottsgalan i veckan med mängder av priser. Den danska skridskosporten ser däremot inte alls ljust på framtiden. Text: Janne Sundling

Henk Roelofs, som naturligtvis har nederländska rötter, har drömt och längtat i minst nio år. Framför sig såg han att Genforeningspladsen i Köpenhamn skulle få en ishall som inrymde en 400 metersbana för skridskoåkning. En arena för nya danska skridskoåkare, och kanske på sikt talanger något i närheten av van der Poel?

Henk Roelofs med OS-mästaren Nils van der Poel

Men nu är hoppet ute.

För ett år sedan konstaterade kultur- och fritidsnämnd att det redan spenderat 40 danska miljoner på projektering av en ishall, och det var helt enkelt logiskt att den skulle bli av.

Men i veckan satte de i stället stopp för alla planer på en ishall.

– Det är tråkigt. Vi fick i utsikt en fantastiskt vacker ishall. Nu får vi ingenting, säger Henk Roelofs till Berlingske.

Han har varit medlem i skridskoföreningen HLF72 sedan 1987 och ordförande sedan 2010. 

Från 2001 fick isentusiasterna en mobil ishall på Genforeningspladsen i nordvästra Köpenhamn. Banan var den enda i Danmark som var tillräckligt lång för seriös skridskoåkning under tävlingsförhållanden.

Med åren blev banan sliten och 2014 beslutade Köpenhamns politiker att en permanent skridskobana skulle byggas – kombinerat med en konstgräsplan.

Än i dag har skridskobanan som kostat 40 miljoner danska kronor aldrig använts. Förklaringen är enkel: kylelementen klarar inte av att frysa isen.

– Det är ett helt galet. Vi har…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium