Annons:

Än lever hoppet om tennisvecka i Båstad

Båstad och Bjärehalvön är en stor sommardestination med tennisveckorna under Nordea Open som höjdpunkt för turismen, med tennisturneringar och kändistäta festligheter. Än hoppas man på att kunna genomföra arrangemanget, men tiden är på väg ta slut.

Nordea Open är än så länge planerad att gå av stapeln i juli. Hur tankar går kring arrangemanget i coronatider?

– Ja, ”tennisveckorna”, Nordea Open, är ett viktigt evenemang för hela regionen då det stärker både vårt varumärke och bidrar med mycket gäster och härlig stämning i Båstad. Arena Båstad som är arrangör fortsätter att arbeta intensivt och hoppas alltjämt på ett genomförande av Nordea Open i Båstad i sommar. De understryker dock att Arena Båstad följer ATP:s och WTA:s riktlinjer samt regeringens krav och rekommendationer i alla avseenden.  ATP och WTA har tagit ett gemensamt beslut att ställa in samtliga tävlingar fram till den 13 juli. Detta innebär att Nordea Open WTA påverkas och arrangören undersöker nu möjligheten tillsammans med WTA att flytta damveckan till efter herrveckan. Så hoppet lever, men allt handlar om hur riktlinjerna utvecklar sig. Fortsätter förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer kan varken turnering eller kringevenemangen genomföras, säger Annika Borgelin, Destinationsansvarig på Båstad Turism och Näringsliv.

Hur länge kan ni avvakta innan ni måste dra ur pluggen och ställa in Nordea Open? 

– Arena Båstad förväntar sig ett beslut från ATP och WTA gällande grussäsongen i månadsskiftet april/maj. Tills vidare jobbar de för ett genomförande.

Hur beroende är Båstad av sommarturismen? Hur ser bokningsläget ut inför sommaren?

– Vi har en stark säsong året runt med mycket konferenser, möten på vardagar och privatgäster på helgerna. De som blivit värst drabbade nu under våren är våra konferensanläggningar. Peaken är trots allt under sommaren då hela Båstad fylls av liv, event och aktiviteter. Att vi får genomföra sommarens event har stor betydelse för vår näring, men vi är även lyckligt förunnade med en fantastisk natur vilket gör att aktiviteter som vandring, cykling, golf och havsaktiviteter kan göra att vi får en okej turistsäsong trots allt. Den aktive besökaren ser vi mer och mer av och i naturen kan vi hålla avstånd. Bokningsläget för sommaren är ännu svårt att säga något om, en del har redan avbokats, men många verkar ändå vänta ut vad som ska hända. Nybokningar är det ganska skralt med, men det kommer ändå in en del.

Kan kommunen göra något för att stötta företagarna i Båstad? Vad görs redan nu? 
– Båstads kommun och Båstad Turism och Näringsliv gör en del insatser för att underlätta, till exempel gjordes konstrundan digital. Kommunen var snabba med att tidigarelägga uteserveringstillstånd. Kommunen upplåter plats kostnadsfritt på torget i Båstad för stadigvarande kommersiell verksamhet, för att bidra till nya försäljningsformer. Stödet till föreningslivet har ökat – man får minst samma bidrag som under 2019 trots färre utövare, även lokaler och hallar hyrs gratis under 2020. Presentkort har tagits fram för att stötta det lokala näringslivet, många företag köper vilket är härligt att se.

Kan det komma något gott ur denna kris för Båstad?

– Jag är övertygad om att vi alla kommer ha lärt oss jättemycket och stå bättre rustade för eventuella kommande kriser. Det som är härligt att se, trots krisen vi lever i, är att vi alla hjälps åt i Båstad. Man vill varandra väl, stöttar varandra, tipsar om varandra. Det har också kommit fram otroligt kreativa förslag, där många säkert kan leva vidare och stärka branschen i efterhand. Jukeboxbio, är ett härligt initiativ tycker jag som Bio Scala nog var först ut med i Sverige – man kan hyra bion för en privat grupp. Även hotellen, restaurangerna och butikerna har kommit med kreativa lösningar för att hitta inkomstkällor och hjälpa varandra och våra riskgrupper.
Även om det är tufft på många håll och vi lider med våra företag så ser vi ljust på framtiden. Det kommer att svida ett tag framöver, men vi ska vända på detta! Även om de internationella besökarna kommer lysa med sin frånvaro så ser vi att svenskarna kommer ta chansen att uppleva sin närmiljö ännu mer framöver, och det är ju positivt.

 

 

2 kommentarer

  1. Erik: Det är klart de som spenderar pengar är mer intressanta än den vanlige Svensson. Bratsen som vaskar champagne måste ju ha någonstans att göra detta på. Faktumet är att majoriteten av de fast boende i Båstad inget hellre önskar än att Stockholms veckorna inte blir av pga hur grisigt de beter sig. Så det är nog bara positivt om det inte blir av
  2. Anna: Hej Erik, jag vet inte om du besökt ”tennisveckorna” de senaste åren? För mig och många andra är Nordea Open ett av Sveriges mest högklassiga event. Tennis på toppnivå i en svårslagen miljö. Arrangören ser även till att det finns kringevenemang för hela familjen och att det är en viktig mötesplats för näringslivet. Superhärlig o positiv stämning sammanfattar dessa veckor. Kom gärna och insup atmosfären/Anna, Båstadbo