Annons:

Gröna Lund, Furuvik och Skara sommarland håller stängt på Halloween

Inför sommaren beslutade regeringen att inte låta svenska nöjesparker öppna trots anpassningar enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer, gedigna smittskyddsåtgärder och stora utomhusytor. Följden av det beslutet har nu försatt den anrika nöjesparken i en ekonomisk kris, där 40 procent av den ordinarie personalen har varit tvungna att sägas upp. I fredags kom även beskedet att regeringen inte heller kommer låta nöjesparkerna öppna på ett smittsäkert sätt i höst. Idag behöver Parks & Resorts därför meddela att Gröna Lund, Furuvik och Skara sommarland tyvärr inte öppnar under Halloween. Däremot håller Kolmården håller öppet för både Halloween och Sagoju. Tre av fyra Parks & Resorts bolag håller att alltså stängt under Halloween.

I slutet av oktober skulle Gröna Lund ha öppnat inför sitt fjärde Halloweenfirande, något som har blivit en mycket omtyckt tradition för både stockholmare och tillresta barnfamiljer. Nästan 350 000 gäster har genom åren besökt Halloweenfirandet som pågår under ca två veckor i anslutning till skolornas höstlov. Men i år tvingas vi tyvärr bryta den traditionen. Den situation som Sveriges anrika tivoli befinner sig i saknar motstycke i dess 137-åriga historia. Aldrig förr har vi tvingats hålla stängt en hel sommar och den ekonomiska konsekvensen av regeringens beslut är förödande. I fredags kom så beskedet att regeringen inte heller tillåter oss att hålla öppet på ett smittsäkert sätt under hösten.

– Att inte få möjlighet att öppna på ett säkert sätt har försatt oss i en djup ekonomisk kris, där vi förlorat alla våra möjligheter till intäkter, drygt 650 miljoner kronor, och tvingats säga upp nästan 40 % av vår fasta personalstyrka. Fredagens besked från regeringen var den sista spiken i kistan, då även alla våra möjligheter till intäkter under hösten rycktes bort. Det är tråkigt att behöva ge beskedet till alla Stockholms barnfamiljer att det tyvärr inte blir någon Halloween på Gröna Lund, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

– Vi har hela tiden haft ambitionen att klara den här krisen på egen hand, genom att hålla öppet på ett säkert sätt och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer. Men det säger regeringen nej till. De åtgärdspaket som regeringen hittills satt in har inte nått oss över huvud taget. Vi har tvingats säga farväl till mer än en tredjedel av våra fastanställda medarbetare och sagt upp fler än 1500 säsongstjänster och inhyrda frilansare. Nu befinner vi oss i en djup kris och är i ett stort behov av ekonomiskt stöd från regeringen, en situation som helt hade kunnat undvikas. Det känns både frustrerande och sorgligt, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

En kommentar

  1. Erik: Så inte nog med att regeringen sköt nöjesparkerna en gång i ryggen i.om att man inte tillät Sommaröppet, nu gör man det en andra gång. I filmer skjuter man alltid två ggr för att försäkra sig om att den man sköt, är död. HUR ska dessa ställen klara en hel säsong utan intäkter?