Annons:

Premium

Så många planerar Sveriges temaparker att anställda i sommar

Förra året fick de inte öppna alls. Men i år tror landets tema- och nöjesparker på en sommar med många besökare. Den 24 april hoppas Gröna Lund att kunna öppna. Travel News har gjort en enkät med de största arbetsgivarna i branschen: Parks & Resort, Astrid Lindgrens värld, Liseberg och High Chaparral.

Liseberg vet inte när de kommer att öppna i år.

När öppnar ni i år? 

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Vi öppnar i slutet på maj. Vi har ännu inte gått ut med exakt datum men planerar att göra det denna vecka alternativt början på nästa.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: Det vet vi i nuläget inte.

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts: Vi består ju av Skara Sommarland, Furuvik, Kolmården och Gröna Lund. På Grönan ska vi försöka öppna den 24:e april, men vi har ännu inte fått öppningsbesked. 

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: Förhoppningsvis den 22 maj. 

Kättingflygaren Gröna Lund

Hur säkra är ni på att kunna öppna? 

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Vi är säkra på att vi kommer att öppna.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: Vi är optimistiska inför att få öppna senare i vår, men kan inte vara helt säkra.

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts: Vi ser positivt på att kunna öppna. 

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: I dessa tider, likt förra våren, är det få saker som är säkra. Men, fokus är viktigt för att vi ska bli klara till den 22 maj. Precis som förra våren arbetar vi mot ett tydligt öppningsdatum, inte minst för en tydlighet mot medarbetare, besökare, leverantörer och våra kontakter inom lokala, regionala och nationella myndigheter.

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral.

Hur anpassar ni er efter pandemin?

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Precis som vi gjorde ifjol de 11 dagar vi hade öppet: distansering vid publik och serveringsplatser. Men också införa handspritstationer, ökat städ och tillsyn av bland annat lokaler och toaletter. Vi kommer ha ett begränsat antal gäster i parken och gästen måste boka en dag för besök. Detta är några exempel och finns definitivt fler. Vi har en mycket gedigen handlingsplan för alla anställda angående hur vi skall agera om pandemin fortsätter i slutet på maj.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: För att minska köer och trängsel kommer vi öppna parken för ett mycket begränsat antal gäster per dag. Så lågt det går kommer vi flytta försäljningen av parkprodukter online och införa virtuella köer. Parken kommer ha fler rutiner samt avståndsmarkeringar och avskiljare. Personal kommer utbildas gällande rutiner och rekommendationer. Gäster kommer informeras. Vi kommer också ha fler städrutiner och införa mer möjligheter till handtvätt och handsprit. 

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts: Vi utgår från hur läget är just nu och hur det har varit tidigare. Vi kommer bland annat att ta hänsyn till hur mycket gäster vi kan ha och att de håller den distans som krävs. Dessutom kommer vi införa extra hygienrutiner samt anpassa oss kontinuerligt utefter de nya regler och restriktioner som tillkommer. 

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: Vi har sedan i höstas arbetat med en förväntan att även sommarsäsongen, likt 2020, i mångt och mycket kommer att präglas av covid-19. Vi förbereder nu för en liknande sommar med fortsatta restriktioner, i någon omfattning. Inför sommaren 2020 var vi tydliga med att möjligheten att öppna kom med ett stort ansvar. Att hela vår verksamhet skulle följa rådande restriktioner och lagar, och utforma nödvändiga åtgärder utifrån dem. Det gäller såklart även i år. Vi har tagit med oss våra erfarenheter och den positiva respons vi fick från våra besökare, och arbetar nu med att vidareutveckla och utöka våra åtgärder kopplade till covid-19. Fokusområden i planeringsarbetet inför sommarsäsongen är bland annat att ytterligare minimera köbildning och samtidigt öka spridningen av besökare i parken, och vi kommer att gå ut med information om de vidare åtgärder vi vidtar under våren.

Hur många anställer ni? 

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Vi har redan anställt klart på teateravdelningen. För övriga avdelningar håller vi på att rekrytera. Prognos är att vi kommer anställa cirka 400 medarbetare till säsongen.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: Det vet vi inte i nuläget, det beror på vilka restriktioner vi öppnar med, vilket i sin tur styr hur många enheter vi behöver bemanna.

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts: Det ser lite olika ut på våra parker. På Skara Sommarland har vi 500 anställningar. Gröna Lund behöver ungefär 1500 personer, men förra året kunde vi ju inte öppna där över huvud taget. Det gick däremot på båda våra djurparker där Kolmården har 900 tjänster och Furuvik 450. 

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: Vi kommer att rekrytera samma antal som vi brukar. Med det sagt kommer vi att detta år i en tidigare fas rekrytera publikvärdar. Vi såg direkt ett behov förra året, när rekryteringen var klar. Vi löste det såklart då, och i år ligger vi steget före.

Skara sommarland uppmanar inte bara yngre att söka säsongstjänst hos dem – inför sommaren har företaget letat aktivt efter äldre medarbetare. Foto: pressbild.

Hur många anställer ni ett vanligt år? 

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Cirka 550.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: Cirka: 2400 personer.

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts: Vi har samma siffror. Skara Sommarland: 500, Gröna Lund ungefär 1500 personer, Kolmården 900 och Furuvik 450. 

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: 350 medarbetare. 

Rekryterar ni på egen hand?

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Ja.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: Ja. 

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts: Vi sköter rekryteringen själva och använder så kallade servicetest online. Det hjälper oss att göra en oberoende gallring för att få fram rätt person till rätt tjänst. 

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: Ja, vår HR- och personalchef leder arbetet och rekryterar tillsammans med områdes- och verksamhetsansvariga.

Hur bor era sommarjobbare? 

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Dels i vårat eget personalboende men också i boende som både vi hyr in i vår tur men också boende som medarbetare hyr själva.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: De flesta har boende i Göteborg eller i någon av kranskommunerna. Liseberg tillhandahåller inte boende för sina anställda.

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts: Jag kan inte svara för Skara sommarland, men generellt så har våra sommarjobbare eget boende.

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: Cirka 25 procent av de anställda kommer från närområdet och bor därför i eget boende. En del tar med sig husvagn och bor i anslutning till parken. För övriga erbjuder personalboende i form av stugor, lägenheter och korridorboende. 

Hur gamla är de som säsongar hos er?

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Det är lite beroende på vilken tjänst man söker. Som yngst får du vara 16 år. Arbetar du som skådespelare måste du var fyllda 19 år, men många tjänster kräver 18 år.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: Det varierar, vi har anställda i nästan alla åldrar. Men tittar man på säsongssidan så är de allra flesta mellan 18 och 22 år.

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts: På Gröna lund har vi tjänster från 16 år, men andra tjänster har en minimiåler på 18. Vi satsar också på senioranställningar då vi vill ha en bred åldersspann. De som är lite äldre blir som en extrafarfar för de yngre sommarjobbarna, vilket vi tycker är väldigt givande. Det blir många intressanta diskussioner i lunchrummet. 

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: Det varierar väldigt mycket. Yngst är 16 och äldst var förra året 78. Som arbetsgivare ser vi värdet av att ha anställda i flera generationer och uppmuntrar därför sökande i alla åldrar att skicka in en ansökan.

Vad är minimilön för säsongsjobb hos er? 

Joacim Johansson, VD på Astrid Lindgrens värld AB: Den kan jag inte på rak arm, dock är den avtalsenlig enligt kollektivavtal.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg: Vi följer kollektivavtalen för HRF och Kommunal. 

Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts (Skara sommarland, Furuvik, Kolmården och Gröna Lund): Alla våra parker går efter kollektivavtal, och det är olika beroende på vilken typ av tjänst man har. Bland annat använder vi oss av nöjesavtal och HRF. 

Mathias Bergendahl, Sheriff/VD på High Chaparral: Vi följer fyra olika kollektivavtal, men det ser olika ut beroende på vilken tjänst man har.