Annons:

Stockholm utmanar Göteborg – vill bli norra Europas ledande eventstad

Stockholms moderata finansborgarråd Anna König Jerlmyr satsar 40 miljoner på ishockey-VM 2025 och 70 miljoner på fotbolls-EM 2025 och fotbolls-VM 2027 för damer. Planerna presenterades på en stor pressträff i Tele2-arena i Stockholm. - Vi vill bli en världsstad och vara den ledande eventstaden i norra Europa. Det handlar inte bara om att utmana Göteborg, säger hon med ett leende på läpparna. - Detta är en basnäring som ger stora intäkter till staden och skapar massor med arbetstillfällen.

Enligt stadens experter genererar turism- och besöksnäringen i dag 36 miljarder i intäkter och skapar 45 000 jobb i Stockholmsregionen. Det kallas turistekonomiska effekter, oklart hur dessa beräknas. 

Stockholm stad har förutom ovan miljonsatsning också renoverat Hovet och Avicii-arena (ner känd som Globen) för 100 miljoner. Men några planer på att skapa ett kommunalt eventbolag likt det som finns i rikets andra stad Göteborg & Co finns inte. Istället anställer man en “VM-general” i Oscar Lavelid som ska samordna stadens institutioner och företag mot målet att bli norra Europas ledande idrotts- och eventstad. Oscar Lavelid ska arbeta löpande och inte projektbaserat. Alltså inte som när Stockholm med flera försökte locka till sig vinter-OS då man skapade en organisation bortom stadens verksamhet. 

Här är podcast-intervjuer med alla aktörer på pressträffen.

Kommentarer är stängda.