Annons:

Svenskarna lyder: 85 procent har avbokat Gotlandsresan i påsk

Myndigheternas uppmaning till svenska folket att stanna hemma i påsk har hörsammats – åtminstone beträffande resor till Gotland. Destination Gotland uppger att 85 procent redan har bokat av planerade resor inför påsken.

85 procent har bokat av Gotlandsresan i påsk. Det visar en färsk genomgång av bokningsläget hos Destination Gotland fredag morgon den 3 april och man förväntar sig att ännu fler bokar av de närmaste dagarna. Detta innebär att man enbart kommer att använda en fjärdedel av fartygskapaciteten per tur den kommande veckan.

– Vår tydliga uppmaning i onsdags att stanna hemma i påsk och undvika alla icke nödvändiga resor samt de åtgärder vi vidtog veckorna innan har haft rejäl effekt. Bokningarna har minskat dramatiskt och fler kommer att boka av. Jag vill tacka alla resenärer som tar ett personligt ansvar i det här allvarliga läget, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

– Nu skyddar vi sjukvården på Gotland och gör oss redo att under kristid säkra den nödvändiga försörjningstrafiken. För att klara detta är våra medarbetare vår allra viktigaste resurs, de gör ett fantastiskt arbete, säger Christer Bruzelius.

Med anledning av de beslut som regeringen fattat och de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten utfärdat har Destination Gotland löpande under mars fattat beslut om aktivering av bolagets beredskapsplaner för Gotlandstrafiken. Beslut kring beredskapsplanerna har fattats efter samverkan med Länsstyrelsen Gotlands län och Region Gotland.

Åtgärder som trädde i kraft onsdag 1 april 2020

  • Trafiken koncentreras till den så kallade bastrafiken, vilket de flesta dagar innebär två dagliga avgångar till och från Nynäshamn och en daglig avgång till och från Oskarshamn, med ordinarie avgångs- och ankomsttider.
  • Genom att gå ner till bastrafik säkrar man långsiktigt personalens hälsa, vilken är basal för att kunna upprätthålla Gotlands försörjning under hela den krisperiod vi nu ser framför oss.
  • Antalet bokningsbara sittplatser ombord begränsas för att säkerställa större avstånd mellan passagerare. Mindre än hälften av passagerarkapaciteten kommer att vara tillgänglig på samtliga avgångar för att minimera smittorisk för personal och passagerare.

 

Tidigare genomförda åtgärder under mars månad

  • Om- och avbokningsavgifter borttagna.
  • Resenärer som bokar om resa till senare tillfälle erbjuds ett presentkort på 500 kronor, gäller bokade resor 8–14 april.
  • Nya rutiner för att minimera risk för smittspridning ombord och i terminalerna, till exempel separeras passagerare vid ombord- och avstigning, ombord uppmanas resenärer hålla avstånd till varandra, bord har stängts av i restaurangen, nya städrutiner har införts och handsprit finns på alla offentliga toaletter och i personalutrymmen.
  • Instruerat personal att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom och ha två symtomfria dagar innan man går tillbaka till arbetet.

 

 

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024