Annons:

Vingården med Ukraina och Transnistrien som granne

Château Purcari och vintillverkaren Purcari Wineries har det tufft. Slottet och vingården ligger i Moldavien, med gränsen mot Ukraina i floden Dnjestr bara en kilometer bort och den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien bara några hundra meter längre bort. Text: Janne Sundling

Purcari Wineries ska vara enda moldaviska bolaget som är listade på en utländsk börs. Men de finns i skärningspunkten för det krig som Ryssland nu för i Ukraina.

Transnistrien, utbrytarterritoriet i Moldavien där några bombningar inträffade för en vecka sedan, ligger några hundra meter längre bort. 

Precis intill finns den huvudsakliga gränsövergången till den viktiga ukrainska hamnstaden Odesa.

I spåren av krigsutbrottet tappade Purcaris aktie cirka 40 procent av sitt värde under de första dagarna av det ryska kriget i Ukraina, innan de tog tillbaka en del när Moskvas trupper drogs tillbaka från Kiev i norr och konflikten verkade flytta österut.

Den 21 april förklarade en rysk general att det var ett krigsmål att nå Transnistrien. Några dagar senare ska personalen på vingården sett rök välla upp från ett bombattentat. Och de möter nu nya problem.

Moldavien har neutralitet inskriven i sin konstitution, vilket innebär att landet inte kan gå med i Nato. De har ansökt om medlemskap i EU.

Enligt Military Balance från International Institute for Strategic Studies i London, har Moldavien inga stridsvagnar, inga stridsflygplan, sex helikoptrar och en landarmé på bara 3 250 soldater, varav majoriteten är värnpliktiga.

Personalen på vingården har också sett stridernas följder i form av flyktingar, och har öppnat sina lyxsviter och gjort om provnings- och konferensrum till akutboende från att den ryska invasionen började.

Bloomberg berättar om Dmitry Yaitskyi, som drev tre restauranger och fyra barer på stranden i Odesa, som anlände hit i början av mars. Med stranden minerad och hotellet stängt åkte han och hans fru ut ur staden. Han gör nu samma jobb på Purcari. Hans fru, som är kock, arbetar i köket.

– Alla våra killar från Ukraina hittade jobb, säger Yaitskyi, som är född i Georgien. Det stora antalet moldaver som har emigrerat för att arbeta i EU de senaste åren har skapat en brist på kvalificerad arbetskraft som ukrainare på flykt nu fyller.

Men Yaitskyi säger att det var vingårdens inställning – den producerade redan en ”Freedom Blend” av ukrainska, moldaviska och georgiska druvsorter sedan den tidigare ryska invasionen av Krim och östra Ukraina 2014 – som ledde till att han tog deras erbjudande framför andra.

Tre Purcariviner finns i Systembolagets beställningssortiment.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna