Annons:

Airbnb-imperier byggs med lån mot framtida hyresintäkter

Bolån baserade på flyktiga AirBNB-intäkter kan sluta illa för både låntagare och investerare. I pandemins spår har en något av en ny bransch växt fram i Nordamerika: AirBNB-imperier där semesterhus köps för att hyras ut. Men det baseras på lån med säkerheten i framtida hyresintäkter. Text: Janne Sundling

Tänk Fannie May och Freddie Mac och steget är inte långt till fastighetsbubblans krasch i USA med subprimelån utan riktig säkerhet.

Nu varnas för en speciell typ av företagslån som kan skapa en ny boom. Det låter låntagare kvalificera sig för lån inte baserat på deras löner utan på den förväntade framtida inkomsten för fastigheten de köper. På branschjargong är de kända som ”debt service coverage ratio”-lån, med hänvisning till hur hyrorna åtminstone måste räcka för att täcka månatliga bolånebetalningar. Förra året uppgick lånen till 9,9 miljarder dollar, en åttafaldig ökning sedan 2018, enligt branschtidningen Inside Mortgage Finances analys. De allra flesta kvalificerade sig på grund av hyresintäkter.

Hyresvärdar har satt ihop miniimperier och hanterar dem ofta på distans. De köper upp fastigheter på turistställen vid havet eller skidorter, eller i närheten av till exempel Disney-parker. Och på sociala medier beskriver de hur de kommer att vara dollarmiljonärer inom ett år.

Under det senaste året har fler långivare börjat låta låntagare kvalificera sig baserat på vad de förväntar sig att ta betalt per natt för vistelser bokade på sajter som AirBNB och Vrbo, eller reseföretaget Expedia Groups Vrbo. 

”Ingen inkomstverifiering, inget jobb listat”, skriver HomeXpress Mortgage, ett av låneföretagen. ”Airbnb och VRBO är ACCEPTABLA!!!” I en intervju säger företagets företrädare att lånens enkelhet gör dem populära. ”Det finns mindre garantier”, säger de. ”Mindre av i stort sett allt.”

HomeXpress, TheLender och Visio, som alla värdepapperiserar sina bolån, säger att de alla förväntar sig att göra hundratals miljoner i hyresbaserade lån i år.

Bloomberg har pratat med Patricia McCoy, tidigare biträdande direktör på US Consumer Financial Protection Bureau, som ser en parallell med mitten av 2000-talets boom i subprime-lån. Wall Street förpackade också om dessa lån och sålde dem till investerare. Under 2008 bidrog bolånens kollaps till att stimulera den globala finanskrisen, även om de representerade en mycket större andel av marknaden än dagens hyreslån.

Men vad händer om familjer drar ner på resor under en lågkonjunktur? Kan det bli problem? Kanske, erkänner en av låneföretagens chefer: ”Det är en intressant fråga”, säger han.

En av Airbnb-värdarna som Bloomberg träffar ser framtiden som hoppfull trots tal om inflation och lågkonjunktur. 

”Även om ekonomin går åt helvete kommer folk fortfarande att semestra här”, säger hon. ”Oavsett om din familj är skuldsatt, måste de flesta ha semester så att de inte blir galna. De tar det på ett kreditkort.”

Kommentarer är stängda.