Annons:

Analys i SvD: Gamfond kan ta över SAS

SAS har meddelat att de har för avsikt att göra en nyemission på minst 9,5 miljarder kronor och minska eller omvandla lån på 20 miljarder kronor till eget kapital. “Det är inte säkert att aktieägarna i SAS AB kommer att få någon ersättning efter att chapter 11-processen är genomförd, och därmed är det inte heller säkert att någon notering av SAS AB:s aktier kommer att kvarstå.”, skriver SAS i en kommentar till SvD.

Dagens två största ägare, danska och svenska staten med vardera 21,8 procent av aktierna, skulle därmed få behålla max en procent av bolaget var, medan Wallenbergstiftelsernas ägande på drygt 3 procent i dag, i princip skulle vara utplånat.

Det finns ytterligare en aktör i de pågående förhandlingarna. Det amerikanska fondbolaget Apollo Global Management. Det har nämligen ställt upp med den bryggfinansiering på cirka 7 miljarder kronor som ett bolag som befinner sig i chapter 11 behöver. 

Kommer det till och med leda till att gamfonden Apollo Global Management tar över som ny största ägare i SAS? Det går förstås ännu inte att säga var förhandlingarna landar. Men om Apollo agerar som de gjort historiskt är det sannolikt. De skulle därmed bli storägare tillsammans med danska staten och alltså i princip ta över den svenska statens roll, skriver SvD i sin analys.

Kommentarer är stängda.