Annons:

Analytiker: SAS måste höja priset med över 10 procent

Den krisande flygjätten SAS behöver höja sina biljettpriser med över 10 procent jämfört med de förpandemiska nivåerna 2019. Detta för att kompensera för de skenande bränslepriserna. Det skriver danska Sydbanks analyschef Jacob Pedersen i en kommentar.

”SAS underskott i år blir (något) större än de 2,8 miljarder kronor som vi modellerade den 22 februari”

Han menar att prisuppgångarna på bränsle hittills har kostat bolaget 3–3,5 miljarder kronor. Givet att aktiviteten uppskattas vara 70–80 procent av ett vanligt år spås en kostnadsökning på över 8 miljarder kronor i slutet av 2022.

Sydbank räknar med att SAS höjer biljettpriserna med i snitt 105 kronor, motsvarande över 10 procent, för att täcka merkostnaden för bränsle.

”Vi räknar inte med att SAS ska kunna föra över hela tilläggskostnaden på kunderna och därför ser det redan nu ut som att SAS underskott i år blir (något) större än de 2,8 miljarder kronor som vi modellerade den 22 februari i samband med bolagets första delårsrapport”, skriver Sydbank.

SAS har en skuld på cirka 35 miljarder kronor och den måste sänkas via en redan aviserad kapitalanskaffning, vilket förväntas späda ut de befintliga minoritetsaktieägarna kraftigt.

”Allt talar för att investerare är på väg att bli överkörda”, avslutar Jacob Pedersen som upprepar rekommendationen sälj då marknadsvärdet även efter den senaste tidens kursfall fortfarande är cirka 10 procent högre än innan covid-19-krisen.

Kommentarer är stängda.