Annons:

Baksidan av VM-bollen finns i Pakistan

Den har den faktiska huvudrollen i fotbolls-VM: Bollen. Mer än två av tre fotbollar görs i Sialkot, i nordöstra Pakistan. Så också Adidas Al Rihla, den officiella bollen under FIFA World Cup i Qatar. Text: Janne Sundling

I Sialkot arbetar uppskattningsvis 60 000 personer med tillverkningen av fotbollar. Ofta under långa arbetsdagar och där bollarna sys ihop för hand.

Mer än 80 procent av fotbollsbollarna som tillverkas i Sialkot använder handsömnad, vilket ger en mer aerodynamisk stabilitet. Sömmarna är djupare och stygnen har större spänning än de som sys med maskiner.

Bloomberg har besökt tillverkaren Anwar Khawaja Industries och där får sömmerskorna ungefär 160 rupier i lön – cirka 0,75 dollar – per boll. Var och en tar tre timmar att slutföra. Vid tre bollar om dagen kan en sömmerska tjäna cirka 9 600 rupier per månad. Även i en annars också fattig region är lönerna låga. En normal lön att leva på för Sialkot är cirka 20 000 rupier i månaden, enligt uppskattning av forskare.

En vanlig dag på Anwar Khawaja Industries kan kvinnorna sy två bollar, återvända hem för att laga mat till sina barn och sedan fortsätta sitt arbete på eftermiddagen.

Män arbetar oftast i andra stadier av tillverkningsprocessen, förbereder material eller testar för kvalitet. Fram till arbetslagstiftningen antogs 1997, sysselsatte fabrikerna i Sialkot barn så unga som fem år tillsammans med sina föräldrar. En rapport från 2016 listade förbudet mot barnarbete som ett hot mot industrin i Sialkot, eftersom det ”tog bort en hel del av en potentiell kvalificerad generation”, vilket ledde till en pågående brist på arbetare, skriver Bloomberg.

Kinesiska material används för de billigaste bollarna, medan sydkoreanska används för bollar av högre kvalitet. För alla bollar avsedda för tyska Bundesliga eller andra europeiska ligor används komponenter från Japan.

Varje traditionell boll består av 20 hexagoner och 12 pentagoner sammanfogade av 690 stygn. Men ett växande antal fotbollsbollar sätts nu ihop med varmt lim, en process som kallas termobindning. Dessa bollar är fortfarande av hög kvalitet och billigare att tillverka, men de är dyrare att transportera och, till skillnad från en sydda boll, kan de inte tömmas eller repareras.

Fotbollarna genomgår rigorösa tester för att uppfylla FIFA:s standarder. Här genomgår en boll ett sfärisk test för att säkerställa dess perfekta rundhet för studs och rörelse. Människor runt om i världen köper uppskattningsvis 40 miljoner fotbollar varje år – och försäljningen förväntas öka under världscupen.

Kommentarer är stängda.