Annons:

Carlsbergs Rysslandsaffär dröjer och leder till förlust

Det kan ta upp till 12 månader för Carlsberg att bli av med den ryska verksamhet som de valt att sälja på grund av kriget i Ukraina. Det meddelade Carlsberg på onsdagen, samtidigt som de sänkte förväntningarna på ekonomiska utfallet 2022.

Enligt uppgifter i ryska Kommersant i veckan skulle Carlsberg vara på väg att sälja den ryska verksamheten till Efes AB InBev, världens största bryggerikoncern, och även den största ölproducenten i Ryssland.

Men nu meddelar Carlsberg att processen att sälja ryska verksamheten kan ta upp till ett år.

”Avyttringen av den ryska verksamheten kan ta upp till 12 månader, och kommer att få flera konsekvenser för koncernens finansiella rapporter”, skriver Carlsberg i ett uttalande. Värdet av ryska verksamheten skriv ned till runt hälften av det tidigare på runt 20 miljarder danska kronor (27 miljarder SEK).

Danska bryggerikoncernen gjorde förra året ett resultat på 10,1 miljarder danska kronor (14 miljarder SEK) exklusive affärerna i Ryssland. 

Och ryska kriget mot Ukraina liksom bolagets kommande avveckling, i Ryssland påverkar prognoserna för året.

Bryggeriet räknar nu med ett rörelseresultat (ebit) på – 5 till +2 procent under 2022. I början av året räknade  Carlsberg med en tillväxt på 0-7 procent. Men framhåller också att förväntningar är förknippade med betydligt mer osäkerhet än vanligt.

Ryssland har varit en marknad för Carlsberg sedan 2008, efter att bryggeriet tillsammans med Heineken köpt den brittiska konkurrenten Scottish & Newcastle. Affären, som då var det största företagsförvärvet någonsin i Danmark, innebar att Carlsberg blev ägare till Baltika, då största ölproducenten i Ryssland.

Sedan dess har den ryska verksamheten minskat i betydelse för Carlsberg, där i stället Asien ökar. I dag står Ryssland för tio procent av Carlsbergs intäkter och fem procent av resultatet. Carlsberg har åtta bryggerier i Ryssland och sysselsätter mer än 8 000 personer.

Kommentarer är stängda.