Annons:

Annons:

Dyrare att turista efter räntesänkningen

Den svenska kronan faller från sin rekordhöga nivå våren 2013. Därmed har det blivit dyrare för oss att semestra utomlands. Med två undantag. Ryssland och Kroatien. Där har det blivit billigare.

Men allt är relativt. Tittar man fem år tillbaka i tiden har kronan stärkts mot både dollarn (+13,4) procent och euron (+15, 21 procent). Under samma period har också kronan stärkts rejält mot turkiska liran och sydafrikanska randen, vilket innebär att dessa länder blivit billigare för svenskar att turista i.

Forex Bank undersöker två gånger om året prisnivån för turister i drygt 50 olika länder. I semesterindexet jämförs priser på hotellnätter, restaurangbesök, taxiresor och andra vanliga turisttjänster.

Sverige har indextalet 100 och alla länder som är billigare har ett indextal under 100. Länder som är dyrare får ett indextal över 100. Mätt med semesterindex ger länderna i Asien och det forna östeuropa mest för semesterpengarna. Den som vill semestra till under halva kostnaden jämfört med i Sverige har sex länder att välja på. Litauen, Filippinerna, Polen, Thailand, Indien, Rumänien och Slovakien.

Vill du att semesterkassan ska räcka till mycket bör du undvika Monaco, Norge, Schweiz, Israel och Danmark som samtliga har ett index över 100.

Kommentarer är stängda.

Visitnorway söker en Branschspecialist
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021
Senior Sales Operations Agent to Qatar
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.