Annons:

Premium

Dyrare och billigare på utlandssemestern

Semestrandet utomlands blir dyrare nästan överallt för svenskar denna sommar. Undantaget är Turkiet där liran tappat 36 procent mot svenska kronan på ett år. Rysaren åt andra hållet är Brasilien, Mexiko och USA.

”De som reser över Atlanten får motsatt upplevelse. Kronan har tappat 18 – 27 procent i värde mot Mexiko, USA och Brasilien”

Om inget är bokat och plånboken får styra kan Turkiet eller Ungern ligga bra till för sommarsemestern. Och att man lägger åsikter om både Erdogan och Orban åt sidan i kön till säkerhetskontrollen. 

I alla fall får man 36 procent mer för pengarna i Turkiet och nära fem procent i Ungern än för ett år sedan. Fast – med en turkisk inflation på 70 procent riskerar den även att leta sig in i svenska gästers plånböcker.

De som reser över Atlanten får motsatt upplevelse. Kronan har tappat 18 – 27 procent i värde mot Mexiko, USA och Brasilien.

Och saken förvärras av stigande kostnader. STR, som samlar in data om amerikanska hotellmarknaden säger att priserna generellt stigit med 33 procent mellan maj 2021 och maj 2022 och mer på de större destinationerna. 

Nordensemester då? Ja, Riksbankens siffror är medel för maj respektive år, men svenska och norska kronorna har jämnat ut sig till nära noll i skillnad under juni. Samma för polska zlotyn.

Japan har varit ett permanent ekonomiskt undantag sedan 90-talet med långa tider av…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium