Annons:

Premium

Ett allt dyrare affärsflyg återhämtar sig först 2026

Att resa med business class har alltid varit en möjlighet främst för dem där någon annan betalar. Men nu har inte ens företag råd med priser som har skjutit i höjden. Ett flyg tur och retur i affärsklass på de längsta rutterna, som mellan New York och Sydney, kan kosta mer än 20 000 dollar, runt dubbelt så mycket som före pandemin. Text: Janne Sundling

”Affärsresenärer står för 75 procent av ett transportföretags vinst men bara 12 procent av passagerarna”

Enligt researrangören CWT och Global Business Travel Association kommer flygpriserna i affärsklass att öka med 45 procent 2022 och ytterligare 6,2 procent nästa år. Biljetter i affärsklass för flyg från USA steg med 52 procent mellan januari och augusti, en kraftigare ökning än i ekonomi och premiumekonomi.

– Vid någon tidpunkt kommer företagen att säga att nog är nog,  säger Nick Vournakis, vice vd på CWT.

När restriktionerna lättade runt om i världen kämpade flygbolagen för att återaktivera sina flottor och få tillbaka personal för att klara av den växande aptiten för flygresor. Det är begränsad kapacitet och platstillgänglighet. Högre bränslekostnader har också pressat upp priserna.

Affärsresenärer står för 75 procent av ett transportföretags vinst men bara 12 procent av passagerarna, enligt reseprogramvaruföretaget Trondent Development Corp.

– Vi ser en hypermedvetenhet kring utgifter, säger Marcus Eklund, global VD på företagsreseföretaget FCM till Bloomberg News.

Bill Gates, miljardären Microsofts medgrundare, förutspådde i slutet av 2020 att mer än 50 procent av affärsresorna skulle försvinna efter coronaåren. Qantas Airways vd Alan Joyce satte den möjliga nedgången närmare 15 procent. Oavsett siffran har resenärer till stor del…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium