Annons:

Slarv med reseförsäkringen kan bli en dyr historia

Enligt UD har många svenskar dålig koll på vad hemförsäkringen täcker under en resa. Och vanligast är det unga resenärer som är inblandade i bekymmer.

Utrikesdepartementet hanterar varje år runt 2000 ärenden där svenskar hamnat i trubbel utomlands. Det vanligaste problemet gäller passärenden, därefter sjukdom och dödsfall, enligt DN.

– I många fall blir UD även en naturlig ingång i stöldärenden också, man ringer och frågar vad vi kan göra, säger departementssekreteraren Patric Nilsson.

Många svenskar har dålig koll på vad UD kan göra för att hjälpa den som är ute och reser, enligt Patric Nilsson. En Sifoundersökning visar att 50 procent av svenskarna tror att regeringen står för hemtransport av kistor eller urnor vid dödsfall utomlands, där den avlidne saknar försäkring.

– Men så är det inte och det är många som får ett bryskt uppvaknande, säger Patric Nilsson.

Sämst koll har unga resenärer – och framför allt unga män, enligt UD. En undersökning av Yougov som försäkringsbolaget If beställt visar att en av tre personer mellan 18 och 29 år inte vet vilket reseskydd som ingår i hemförsäkringen, skriver DN.

Oftast är det också ungdomar som hamnar i bekymmer under resan, enligt Patric Nilsson 

– Vår erfarenhet är att den här gruppen ofta hamnar i den här typen av situationer. Det kanske beror på att man ofta väljer att resa på ett annat sätt, säger han.

Den som hamnar i kläm, i en situation som inte är självförvållad, kan ansöka om lån från UD för att lösa situationen. Kraven för att få lånet beviljat är högt ställda och man får inte glömma bort att betala räkningen när man kommer hem. Det skickas nämligen bara en påminnelse, sedan hamnar fakturan hos Kronofogden.

Kommentarer är stängda.