Annons:

Trots tuffa tider – svenskarna ökar semesterbudgeten

Svenskarna sparar inte in på semestern i år heller. Istället ökar semesterbudgeten till i snitt nära 22 000 kronor – en ökning med 16 procent jämfört med förra året. Det visar Nordeas senaste semesterundersökning som Kantar Sifo genomfört.

– Det är förvånande att svenskarna planerar att spendera mer pengar på sin sommarsemester, trots hög inflation, svag krona och stigande räntor, säger Ingela Gabrielsson privatekonom på Nordea.

Bland svenska semesterfirare uppger nära varannan (48 %) att de känner av ökade levnadskostnader, till exempel för bränsle, el, livsmedel och räntor. I år är det fler jämfört med undersökningen inför sommaren 2022, då 41 procent uppgav detta.

I år har svenskarnas oro för osäkerheten i omvärlden dämpats markant. Det är nu endast 17 procent som är oroliga jämfört med 35 procent förra året. Det som svenskarna oroar sig mest för är framförallt att det blir dåligt väder eller att pengarna inte räcker till.

– Vi har vant oss vid det nya oroligare läget och känner oss inte så påverkade av det längre. Trots att det egentligen inte har blivit lugnare i omvärlden. Semestern är viktig och nu vill vi koppla av.

Semesterfirandet skiljer sig åt beroende på var i Sverige man bor och det är framförallt i storstadsregionerna som det spenderas mest på semestern. I Stockholm är semesterkassan högst i landet, drygt 26 000 kronor. Tätt följt av Göteborg med drygt 25 000 kronor. Minst spenderar man i Sydsverige med en budget på endast 19 000 kronor.

Vi ser en stadig ökning av svenskarnas utlandssemestrar då nära var tredje (28 %) planerar att resa utomlands på semestern jämfört med 21 procent förra året. Det är dock fortfarande en majoritet, 60 procent som uppger att de tänker semestra i Sverige.

– Jag blir bekymrad inför hösten då vi med säkerhet kommer att mötas av nya utgifter när semestern är över. Vi kan förvänta oss fortsatt höga priser, kanske en ytterligare höjning av styrräntan, och vem vet hur elpriserna blir i vinter? Jag hoppas verkligen att svenskarna har tänkt igenom sina semesterkostnader, säger Ingela Gabrielsson.

– Det är nu viktigare än någonsin att göra en noggrann budget, och ha ett bra sparande som kan täcka upp för sommarens alla kostnader.

En kommentar

  1. Anders: 22.000 kr per person per vuxen ? Låter oerhört mycket.......