Annons:

TUI:s ryska huvudägare flyttade aktier före sanktioner

Den ryske oligarken Aleksej Mordasjov, storägare i researrangören TUI, flyttade aktier i bolaget värda 1,4 miljarder dollar till Brittiska Jungfruöarna den 28 februari – samma dag EU införde sanktioner mot honom. Det skriver Bloomberg. Aleksej Mordasjov är huvudägare till stålbolaget Severstal, som bland annat har levererat järnmalm till SSAB, och har av Forbes bedömts vara Rysslands rikaste man med en förmögenhet på drygt 29 miljarder dollar. De nyligen införda sanktionerna mot honom har bland annat motiverats med att Rossiya Bank, där Aleksej Mordasjov är en ägarna, enligt EU har fungerat som ”husbank” åt Vladimir Putin.

Oligarken har sedan 15 år också varit huvudägare i researrangören TUI med cirka 34 procent av aktierna. Sedan sanktionerna mot honom infördes lämnade han den 2 mars TUI:s styrelse och två dagar tidigare, den 28 februari, sålde han hela sitt innehav i bolaget.

Större delen av posten, en 30-procentig ägarandel, såldes till bolaget Ondero medan resterande 4 procent köptes av det ryska investeringsbolaget Severgroup. Aleksej Mordasjov anses dock i praktiken ha behållit kontrollen över aktierna då Severgroup ägs av honom själv och han dessutom enligt Bloomberg har inflytande över Ondero, som är baserat på Brittiska Jungfruöarna.

Aleksej Mordasjov har liksom flera andra ryska oligarker hamnat under allt hårdare press till följd av de internationella sanktioner som införts mot individer med kopplingar till Putins regim. Italienska myndigheter uppgav i fredags att de beslagtagit en yacht värd 65 miljoner euro som tillhör oligarken.

4 kommentarer

  1. Bokar inte en resa med TUI!: Om TUI ska komma sig undan denna, så behöver de tvångssälja hans aktier, om han inte gör det själv. Att en av Putins närmsta män, är majoritetsägare i världens störtsta resekoncern, och även Nordens, kan man nog inte leva med. Det räcker inte att han smyger ur advisory board, och flyttar sina aktier. Jag hoppas marknaden bojkottar hela TUI tills man har fått ordning på detta. Jag hoppas verkligen media följer upp detta! Bra Travelnews!
  2. Anonym: Är det inte ganska naivt att hålla på med ”sista gången man reste med TUI”. Det är väl inte TUI som bolag som ska straffas för det som sker i Ukraina, inte heller dess anställda som i långa loppet kan vara de som påverkas mest om folk ska hålla på och bojkotta bara för att.
  3. Stötta sanktionerna: Till anonym: Bara för att vad då? De anställda på TUI vet ju mycket väl vem deras ägare är (eller så vet de ju inte det, det är i så fall dags att läsa upp sig). Det är många som supportar Chelsea med, jag ser ej skillnaden här, där man väljer att sanktionera Chelsea hårt, av just samma anledning. En rysk oligark som stödjer Putin som huvudägare. TUI är inte ansvarig för Ukraina, långt ifrån. Men deras ägare är en av Putins närmaste och en del av regimen. Ändra det, så behöver nog inte TUI ”straffas” heller. Varför ska inte TUI påverkas med denna ägarstruktur när det är finansierat av ryska oligarkpengar, när alla andra bolag blir det och när större delar av världen har beslutat att införa sanktioner för att påverka just detta?
  4. Nick: Sluta vara naiva Gas är ok att köpa men alt annat är tabu Vad är den verkliga ursaken till detta krig Det fins något mycket mer en vi får reda på Vi väst har helt andra nyheter en omvärlden Fär några dagar sedan störtade en drönare i Kroatien och explodera Men inte en enda gång har detta nämns i vår media