Annons:

Premium

Vd-byte när Äventyrsresor fyller 40 år

Äventyrsresor fyller 40 år. Här berättar Gösta Westin och Annie Blomqvist om hur det känns och vad som händer nu.

“Vi är ett stabilt företag med lång erfarenhet av våra destinationer, flera har varit med ända från starten för 40 år sedan”

Grattis Äventyrsresor fyller 40 år. Varför har ni överlevt så länge i världens tuffaste industri?

– Genom att vara konsekventa och nytänkande på en gång – vi har alltid jobbat med hållbara, naturnära resor i små grupper. Samtidigt har vi ständigt jobbat för att hitta nya resmål. Vi var först med Antarktis från Sverige , vi hade unik tillgång till trädhusfolken på Nya Guinea, vi har haft samma leverantör på våra fantastiska Galapagos kryssningar i över 30 år, vi har en fin vandringsresa till Färöarna i år – den första gjorde vi 1984. Listan på exempel kan göras lång men konsekvens och nytänkande i kombination, har fungerat riktigt bra.  

I och med detta går Gösta Westin i pension, hur känns det?

– Ska bli spännande med en ny era i livet och jag ser fram emot att kunna engagera mig i mitt andra stora intresse – sjöliv och framför allt som frivillig skeppare i Sjöräddningssällskapet. Men sen blir det naturligtvis en hel del resor och att jag kommer fortsätta undervisa några kurser på TRAC på Frans Schartau som jag gjort några år nu.

Gösta, många vet vem du är, men inte alla 50 000 Travel News-läsare. Vem är du?

– Jag har tillbringat större delen av mitt yrkesliv i branschen och började som guide på SnöResor 1981, sedan blev det Globetrotter och Thailand 1983-84 (ett väldigt annorlunda Thailand än i dag). Jag började på Äventrysresor -93 med att bygga upp vår grupp och konferensavdelning och blev kvar till 2005. Då lockade Svenska Turistföreningen och jobbet som fjällchef. Där blev det sedan en rad befattningar tills jag blev tillfrågad att återkomma till Äventyrsresor 2020. Det var väl inte helt rätt år att börja med utlandsresor igen, men vi gick igenom det också och nu blir det stadigt bättre. Så som svar på frågan vem jag är kan man nog säga en obotlig optimist som redan på SnöResor fick lära mig att inget är omöjligt. Otaliga episoder genom åren i resenäringen har lärt mig att det faktiskt är så.

Har ett minne som du vill berätta om?

– Jag brukar säga att min tyngsta punkt i CV:t är att jag varit äkta guide på SunTrip. 1982 fick vi på SnöResor möjlighet att förvandla SunTrip i Sällskapsresan till verklighet genom att Lasse Åberg lät oss nyttja varumärket. Vid vår första transfer från Rhodos flygplats står alla kollegorna på de andra bolagen uppradade 4, 6, 8 bussar var och reseledare i mängder. Vi står med en taxi, direkt utanför ankomsthallen, med en enorm SunTrip logga på dörren och tar emot våra två gäster! Men det tog sig med tiden och vi kunde införa nyheter som After Sea istället för hotelltider, där vi kunde träffa våra gäster i en trevlig bar a la Afterski istället för att flänga mellan tråkiga hotellobbys. Vi införde en meny av aktiviteter som gästerna valde från, istället för fasta dagsprogram. Det blev väl inte resehistiorens största succé totalt sett, men vi hade väldigt roligt och våra gäster med!

Annie Blomqvist tar över som verksamhetschef, hur känns det?

– Det känns spännande, smickrande, fantastiskt att få arbeta med ett kunskapsrikt team och på ett välrenommerat företag som har fokus på hållbarhetsresor. Djur, natur och våra resor är inspirerande och oerhört roligt att få vara delaktig i.

Varför ska man resa med Äventyrsresor?

– Vi är ett stabilt företag med lång erfarenhet av våra destinationer, flera har varit med ända från starten för 40 år sedan. Vårt team av professionella säljare, producenter och specialistfärdledare jobbar alla för att skapa det där lilla extra på våra resor, vare sig man reser i grupp eller individuellt. Med deras kunskap har vi tagit fram nya och unika destinationer där vi många gånger varit först och där vi också kan arrangera specialresor utifrån våra kunders önskemål.

Tack vare gott samarbete med lokala arrangörer och organisationer stöttar och skyddar vi den lokala verksamheten, så att våra resmål bevaras även för kommande generationer. Genom våra färdledare som är mycket uppskattade av våra kunder har vi många som ofta återvänder till oss. Vilket är det bästa betyget man kan få.

Annie, många vet vem du är, men inte alla 50 000 Travel News-läsare. Vem är du?

– Jag är en Kirunatjej som flyttade till Stockholm och jag har arbetat inom reseindustrin sedan 1989. Har arbetat i små, medelstora och stora reseföretag samt har varit delaktig i flera omorganisationer av verksamheter. Jag har haft förmånen att arbeta med olika resesegment som alla har sin charm; företagsresor, privatresor, gruppresor och individuella resor. Privat gillar jag att vara ute i naturen och jag har sedan några år tillbaka återupptagit mitt bordtennisspel och har ideella uppdrag inom pingisen. Jag gillar att ha många bollar i luften och teamwork. Tillsammans är vi starka!

Ser ni några nya trender?

– Man reser färre resor men vill då att den resan man gör är unik, längre bort. Eftersom man vill uppleva något unikt vill man också att gruppresorna har mindre antal personer i en grupp så att man kommer närmare det man besöker. Hållbarhetstänket blir en naturlig del av detta.

Det har blivit vanligare att man beställer resorna nära inpå i stället för långt i förväg.

Många önskar helt specialarrangerade resor just för sig och sin familj

2022 omsatte ni knappt 25 Mkr och tjänade en knapp miljon. Är det bättre 2023?

Vårt resultat är ej publicerat ännu. Men kommer inom kort.

Reseindustrins största utmaning?

– Det är kostnaderna, som har dubblerats om man jämför med läget före Covid.  Finns färre utbud av transporter att välja på samt tyvärr var det många leverantörer som ej överlevde efter pandemin.

Oron i vår omvärld påverkar mycket. Bland annat när man beställer en resa, dvs att man köper den gärna nära inpå avresan vilket då påverkar priserna.

Namn: Ann-Helené Annie Blomqvist

Titel: Verksamhetschef för Äventyrsresor

Familj: Sambo, 2 barn och 1 bonusbarn

Bor: Stockholm/Täby

Singapore. Foto: Istockphoto

Senaste resa: Singapore förutom helgens resa från Kristinehamn.

Favoritnyckeltal: Täckningsbidrag

Favorithotell: Våra lodger på våra destinationer , wow de är jättehäftiga

Favoritfärjebolag:  De unika båtarna vi väljer ut på våra destinationer bla i Seychellerna, Galapagoskryssningar, Tahiti, Raja Ampat . (Samt Antarktis som kommer )

Favoritkryssningsbolag:  De unika båtarna vi väljer ut på våra destinationer bla i Seychellerna, Galapagoskryssningar, Tahiti, Raja Ampat och Antarktis som kommer

Favoritreseapp: Många appar finns det , flightradar är kul att följa.

Flygbolag som jag åker helst med: Det finns många bra flygbolag, de som landar i tid, får med all bagage och inte ställer in sin flygning är klart bäst.

Favoritdestination: Å det är många, jag har bara en världsdel kvar att landstiga.

Min drömresa:  Det har varit många fina platser, kulturer jag fått uppleva, men det finns ännu många kvar, bland annat Bergsgorillorna.

Detta vet vi inte om dig: Jag har tagit GULD i Veteran SM inom Bordtennis, samt avslutade helgen med att vinna damserien för IFK Täby. Varit med i filmen ”Fröken Frimans krig”.

På nytt jobb