Annons:

34 miljoner dollar för en sandhög

En konstgjord ö, en sandhög som egentligen inte alls skulle vara så märkvärdig om den inte låg just här: i Dubai. Ön vid Jumeirah Bay Island har just sålts för 34 miljoner dollar och säljaren gjorde en vinst på 242 procent på två år. Text: Janne Sundling

Säljaren är den brittiske modeentreprenören Umar Kamani, tidigare vd för brittiska modeåterförsäljaren PrettyLittleThing, gjorde en vinst på 242 procent på två år genom att äga fastigheten.

Affären med den konstgjorda ön i Dubai sätter ett nytt rekord på en marknad som fortsätter att dra nytta av ett inflöde av utländsk rikedom.

Det 24 500 kvadratmeter stora ön ligger på den eftertraktade Jumeirah Bay Island, en sjöhästformad bit mark som nås via en bro från Dubais fastland. 

– Allt som har sålt för liknande förut har övervägande varit spektakulära villor, det har varit otroliga takvåningar och allt det här. Men det här är en enorm rekordbrytare för en tomt, säger säljarna på Knight Frank i Dubai.

Köparen, som inte bor i Förenade Arabemiraten, ska bygga ett familjesemesterhus på fastigheten. Hans identitet avslöjades inte.

Säljaren är Umar Kamani, köpte fastigheten för två år sedan för 36,5 miljoner dirham, vilket gav honom en rejäl vinst på 88,5 miljoner dirham utan att bygga något.

Stadens berusande fastighetsmarknad har underblåsts av höga oljepriser, en önskan från världens rika att parkera rikedomar i Dubai med låg skatt och låg brottslighet.

Ryska medborgare har köpt fastigheter i en stad som fortfarande välkomnar dem med öppna armar, medan ”gyllene” visum lockar andra med pengar att investera i Dubais fastigheter också. 

– Säljare har en ganska stark position för tillfället att diktera var priserna är, eftersom det finns så begränsade alternativ att välja mellan, särskilt vid stranden, säger Knight Franks Lyndsey Redstone, en av mäklarna till Bloomberg.

Endast en handfull bostäder på ön har än så länge färdigställts. Ön är också hem för Bulgari Resort, ett av de dyraste hotellen i staden, samt det framtida Bulgari Lighthouse-tornet, där försäljningspriserna för lägenheter har nått toppar innan det ens har byggts. Den översta takvåningen – en lägenhet med nio sovrum med fem parkeringsplatser – såldes för 410 miljoner dirham i februari.

Fastighetsmäklare förutspår rekord kommer att fortsätta slås. Säljaren i Jumeirah Bay Island-transaktionen äger till exempel också en identisk tomt bredvid den första. Han planerar att erbjuda det för 135 miljoner dirham.

Kommentarer är stängda.