Annons:

Premium

Spektakulär kinesisk signaturarkitektur: ”Som att spurta med en ögonbindel”

De fulaste byggnaderna, de fulaste städerna är utnämningar som väcker debatt och intresse. Den kraftiga expansionen i Kina gör att konkurrensen om de negativa utnämningarna ökar. Text: Janne Sundling

“De senaste två decenniernas höghastighetsurbanisering har lett till en explosiv överbyggnad överallt i landet”

Ett köpcentrum i Shanghai som efterliknar Babylons hängande trädgårdar. Ett museum i Anhui-provinsen med en gigantisk sittande figur som liknar en toalett. Ett operahus i Guangxi formad som en metallisk osmanthusblomma.

Dessa är några av symbolerna för Kinas snabba ekonomiska uppgång under de senaste decennierna. Men de är också bland 2022 års vinnare av den årliga undersökningen om fulaste byggnader, en onlineomröstning av den Beijing-baserade arkitekturwebbplatsen Archcy.com som nu är inne på sitt 13:e år.

– De senaste två decenniernas höghastighetsurbanisering har lett till en explosiv överbyggnad överallt i landet, skriver Zhou Rong, en av undersökningens grundare och docent i arkitektur vid Tsinghua University. 

”Det saknas reglering, byggspurten har varit som att spurta med ögonbindel, överträffa allmänhetens samförstånd och lett till ett sammanbrott i kulturellt tänkande och design”, menar han.

The Ugliest Buildings Survey…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium