Annons:

Riskkapitalbolag tar över stor hotellkedja – doldismiljardär inblandad i affären

First Hotels ser ut att bli nästa hotellkedja som noteras i Stockholm. Just nu pågår en process med en listning efter en omfattande ägarförändring där doldismiljardären Mikael Andersson är inblandad. Tanken är att First Hotels ska ta över olje- och gasbolaget Dome Energys plats på First North genom ett så kallat omvänt förvärv. First Hotels driver i dag ett 30-tal franchisehotell i Norden.

Nyligen sålde det norska investmentbolaget Flying Elephant 37,5 procent av aktierna i hotellkedjan till ALM Investments, som nu äger 100 procent.

Nu är planen att First Hotels ska bli det andra renodlade hotellbolaget på Nasdaq i Stockholm. Förvärvsavtalet väntas mellan Dome Energy och ägarna till First Hotels International väntas bli undertecknat inom kort, enligt ett pressmeddelande.

Det som därefter återstår är ett godkännande av Nasdaq First North, en dispens från Aktiemarknadsnämnden och godkännande av en extra bolagsstämma.

”Vi är glada över att denna intressanta affär nu verkar gå i hamn. Med en dedikerad huvudägare öppnas möjligheterna för ett nytt spännande bolag på börsen och för expansion och nya affärer”, säger Dome Energys styrelseordförande Håkan Gustafsson i ett uttalande.

Det före detta olje- och gasbolaget, med omkring 2.600 aktieägare enligt Holdings, har tidigare kommunicerat att förvärvet av First Hotels kommer att bestå av aktier i bolaget där säljarna i First Hotels tilldelas 80 procent av aktierna genom en apportemission. Befintliga aktieägare i Dome kommer att äga cirka 20 procent av bolaget. Ingen köpeskilling ska utgå enligt vad som har kommunicerats.

Di har varit kontakt med Dome Energys styrelseordförande Håkan Gustafsson som avböjer att kommentera affären ytterligare.

Största ägare i Dome Energy är fastighetsbolaget Kvalitena med sina 23,5 procent av rösterna och kapitalet. Kvalitena är i sin tur är helägt av den omskrivna doldismiljardären Mikael Andersson, som även är den största aktieägaren i fastighetsbolaget Oscar Properties.

Inte heller Kvalitena vill svara på frågor från Di kring affären.

Sedan tidigare finns Scandic Hotels noterade på Stockholmsbörsen. Sedan pandemins utbrott har aktien sjunkit med omkring 60 procent. Hittills i år har den dock stigit med 2 procent.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024