– Bara ett par veckor efter att linjen lagts ner efter Skyways konkurs hade jag lyckats få klartecken att vi kunde starta upp linjen igen. Det visar att inte bara är lågprisbolag som Norwegian och EasyJet kan gripa möjligheterna snabbt när de dyker upp, säger Noud Duyzings.
Det nya jobbet som chef för fraktverksamheten i norra Europa gör att han även fortsättningsvis kommer att ha sin bas i Sverige. Under sina tre år som chef för Air France KLM:s verksamhet i Sverige, Finland och Baltikum har KLM:s linje mellan Linköping och Amsterdam varit mycket i hans fokus.
– När jag kom in 2009 var det diskussioner om att lägga ner linjen. Den turnaround som teamet lyckats med är jag väldigt stolt över. Vi jobbade strategiskt mot regione – mot företagen, resebyråer och medierna – och det är i dag en stabil rutt. Det senaste året har vi ökat intäkterna med 20 procent och antalet passagerare med 15 procent.
Inom kort räknar Duyzings med att rutten expanderar från två till tre dagliga avgångar.
I dagarna firade KLM att det är 65 år sedan flygbolaget etablerade sig i Göteborg, det äldsta internationella flygbolaget på den västsvenska flygplatsen. Att samtidigt kunna inviga affärslinjen Göteborg-Lyon, som flygs av Air Frances dotterbolag Régional, är givetvis en fjäder i hatten.
– Det är en viktig linje för Göteborgs näringsliv, inte minst för Volvo AB vars dotterbolag Renault Trucks har sitt huvudkontor i Lyon, och det är glädjande att de första avgångarna är fullbokade.
Den tuffa globala flygkonjunkturen påverkar dock även Air France KLM:s Sverigeverksamhet. På global basis genomför Air France KLM ett stort besparings- och effektiviseringsprogram under nye koncernchefen Alexandre de Juniac.
I Sverige har Air France KLM outsourcat sin markverksamhet på Landvetter till ground handlingbolaget Menzies. I Stockholm behålls dock markverksamheten i egen regi. Ett effektiviseringsprojekt inom försäljningsavdelningen har också påbörjats, där målet är att öka produktiviteten med 15 procent.