Annons:

Analys: Därför jublar Vings personal

Ving får tre stabila ägare i stället för en bankrutt. En norsk rockkapitalist och en svensk riskkapitalist garanterar sex miljarder kronor för att hålla bolaget stabilt på vingarna.

Vinggruppens 2 300 anställda och 1,6 miljoner resenärer kan andas ut. Petter Stordalens Strawberry Group och investmentbolaget Altor tar vardera 40 procent i det nya Vingbolaget, brittiska private equitybolaget TDR Capital tar 20 procent.

Med tanke på den ekonomiska röra i Brexit-klass som Thomas Cook skapat under sin utdragna krasch är det imponerande att sy ihop en affär på bara fem veckor.

Men det var inget svårsålt bolag. Så här skrev Travel News för ett år sedan om Thomas Cooks finansiella och kommersiella elände:   

”Ljuset i mörkret är den nordiska verksamheten som levererar en stadig vinst till det brittiska förlusthålet. De etablerade varumärkena Ving, Globetrotter, Spies och Tjäreborg har starka marknadspositioner i sina respektive segment, men får givetvis stryk av en moder på dekis. Trots detta levererade Nordenbolagen ett operativt resultat på 1,5 miljarder förra året. Satsningen på koncepthotell, som började med Sunwing för 50 år sedan, är lönsam. Ving har en bred produktportfölj och effektiv digital försäljning. Nordenbolaget borde vara lättsålt om nya ägare vill stycka kriskoncernen.”

Just så blev det. Med tillägget att de kinesiska ägarna bakom Thomas Cook envisades med att driva bolaget i konkurs, vilket komplicerar en försäljning av dotterbolagen.

Vi skrev också:

”Thomas Cook-koncernen redovisade i går räkenskapsåret som bryts per 1 oktober. Det var ingen rolig läsning för aktieägarna och gruppen inleder sin redovisning med att retoriskt fråga: What went wrong?”

I dag svarade Petter Stordalen efter sedvanlig rockstjärneentré till Stevie Winwoods ”Bring me higher love” och de anställdas stående ovationer:

– Thomas Cook gjorde allt fel, Ving gjorde allt rätt!

Innan han dansade på scenen med alla Vingbarns idoldjur Lollo och Bernie gav han ett exempel på komplikationen med att köpa ur ett konkursbo:

– Thomas Cook hade bokade och betalda resor för två miljarder kronor. De pengarna är borta. Men vi tar räkningen och ser till att alla kan resa.

Han vägrade diskutera det formella priset på bolaget Thomas Cook Northern Europe, vilket är svårt att bedöma i härvan av fordringar på och skulder till den konkursade morsan.

En rimlig förmodan är att priset är att lyfta ut ett antal fordringar och skulder ur konkursboet som resenärs- och leverantörsfordringar, hotellkontrakt och flygplansleasing.

– Vi har bestämt oss för att gå ut med att vi säkerställt sex miljarder kronor som en stabil bas för bolagets fortsatta framgångar, sade Stordalen och tillade:

– Jag trodde aldrig att jag skulle äga ett flygbolag (och tänkte möjligen på sin landsman, BRA:s ägare Per G Braathen som brukar säga att bara idioter äger flygbolag), men Vings är väldens bästa. Vi döper om det till Sunclass Airlines.

Vings koncepthotell borde tilltala Stordalen, som själv äger 200 hotell i Norden. Den samnordiska affärsidén blir nu ännu starkare, liksom satsningen på miljö som Stordalen driver hårt i sin koncern och Ving redan påbörjat genom att försöka rensa bort 70 miljoner engångsartiklar i plast.

Vinggruppens varumärken är väl inarbetade och upplevs som trygga av den lite äldre kundkretsen. Yngre och nya kunder försöker gruppen fånga in genom att paketera spännande resor eller sälja flygstolar.

Delägaren Altor drivs av den dynamiske men anonyme grundare Harald Mix. Bolaget fyra fonder förvaltar ett kapital kring 70 miljarder kronor, som i huvudsak investerat i industri, handel och finansbolag.

Minoritetsägaren TDR Capital är baserat i London och har ett förvaltat kapital kring 90 miljarder kronor. Här finns erfarenhet av resebranschen genom ägandet av Hurtigruten, billeasingbolag och servicebolag som äger pubar och snabbmatsställen.

– Det här är den bästa dagen i mitt professionella liv, sade Petter Stordalen.

De anställdas jubel över de nya ägarna antyder att de instämmer.

Leif Holmkvist

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024