Annons:

Premium

Analys: I höst försvinner flygskatten oavsett vem som vinner valet

Travel News chefredaktör Viggo Cavling om en regering som talar med kluven tunga när det kommer till flyget.

Under valåret 2018 är en sak uppenbart: regeringen talar med kluven tunga när det kommer till flyget. Den första april inför regeringen en skatt på flyget. I fredags skickade statligt ägda Swedavia ut tre pressmeddelande. Det ena handlade om att det kinesiska flygbolaget China Eastern börjar flyga direkt mellan Stockholm och Shanghai. Det andra om att lågprisbolaget Wizz Air öppnar en linje mellan Malmö och Wien. Det tredje att SAS börjar flyga direkt till Rhodos. Å ena sidan säger regeringen att den vill minska vårt flygande, i nästa andetag kommer det tre nya direktlinjer.

Att direktlinjer är bättre för miljön än att man byter plan i Frankfurt eller London tror jag inte alls på. Fler flyglinjer leder till att fler människor flyger mer. Speciellt eftersom flygets tillväxt sker i kategorin fritidsresor. Turister dras till det mest bekväma sättet att resa.

Nyligen gick miljöminister Karolina Skog (Mp) ut och anklagade “lobbyorganisationen” Svenskt flyg för att sprida lögner om flygets miljöpåverkan. I pressmeddelandet om China Eastern uttalar sig näringsminister Mikael Damberg (S): “Kina är en viktig och växande handelspart, samtidigt som kinesiska turister är drivande i den starka utvecklingen inom svensk besöksnäring.”

Blott 10/tio procent av Kinas befolkning på 1,4 miljarder människor har ett pass idag. Betänk att den siffran stiger till 20 procent. Och gissa vad som då händer med antalet flygresor till Sverige.

Det är självklart att Damberg vill att den kinesiska medelklassens pengar landar i svenska fickor. Den nya flyglinjen till Kina är blott den andra direkta från Arlanda. SAS flyger sedan tre år mellan Arlanda och Hongkong.

Ungefär 200 000 människor reser idag mellan Sverige och Kina varje år. De måste mellanlanda i London, Köpenhamn och — Helsingfors. Finnair får flyga över Ryssland som de vill. Norwegian får det inte. Putin bestämmer vad som sker över hans huvud i världens till ytan största land. Sibirienkorridoren är stängd. Allt enligt ett avtal från 1958.

Följaktligen väljer många kinesiska turister att flyga till Helsingfors och sedan tar de färjan till Stockholm.

Det bästa för Sverige vore förstås att de först kom hit och därefter eventuellt drog vidare till någon annan nordisk huvudstad. Enligt Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson är smidigaste sättet att komma från Kina till New York via Stockholm. Denna linje kan komma i juni då regeringen ska förhandla med Putin om vem som flyga i ryskt flygrum. Betänk vad som skulle hända om de kineser som idag mellanlandar i Qatar skulle resa över vår huvudstad för att komma till USA:s östkust.

Samtidigt inför miljöminister Karolina Skog en flygskatt som gör att många flygbolag väljer att mellanlanda på Kastrup istället för på Arlanda. Det är ingen nyhet att regeringens flygpolitik inte sitter ihop.

Det intressanta är förstås vad som händer efter valet den 9 september klockan 20. Att Socialdemokraterna kommer att fortsätta att luta sig mot Miljöpartiet känns osannolikt. Jag är övertygad om att Socialdemokraterna kommer att försöka behålla regeringsmakten ensamma och söka budgetlösningar över blockgränsen. Då kan en avskaffad flygskatt vara en bra signalpolitik för att visa en mer tillväxtvänlig politik. Att flygskatten ryker om alliansen får makten är ännu mer troligt. Mitt besked till den svenska flygindustrin är alltså: håll ut. I höst blir det bättre oavsett vem som vinner valet.