Annons:

Annons:

Analys: Utdragen kris i korten – ett fåtal jättar överlever

Den stora nyheten i SAS jättevarsel är att bolaget räknar med att flygmarknaden inte ska återhämta sig på flera år. Det skriver DI:s Ulf Petersson i en analys. Han menar att SAS varsel inte är en direkt coronaåtgärd, utan mer ett utslag av förväntningar om ett minskat flygande på längre sikt. ”Nu är bolagets överlevnad helt och hållet beroende av staten”, skriver han.

SVT Nyheters Johanna Cervenka tror att coronakrisen kommer leda till en konsolidering på Europas flygmarknad där bara ett fåtal jättar överlever och kan höja biljettpriserna. Hon menar också att det främst är affärsresenärerna som avgör industrins framtid.

”När allt fler företag börjar förstå nyttan med digitala möten (…) är det osäkert hur affärsresandet ser ut i framtiden”, skriver hon.

Ekots ekonomikommentator Kristian Åström tror också på en konsolidering och säger att den stora frågan är vad ägaren staten vill med SAS.

– Regeringen har haft ett uppdrag att sälja SAS under flera år men det har inte skett, säger han.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.