”Flygbolag baserade i den större Asien-Stillahavsregionen, inklusive Kina, producerade knappt hälften av de intäkter per passagerarkilometer som de gjorde i november 2019”
Inrikestrafiken har återhämtat sig något snabbare än den internationella, även om siffrorna varierar kraftigt mellan olika regioner.
Kinas gränser öppnar nu helt och hållet för internationella flygningar, men deras inhemska intäkter per passagerarkilometer i november var bara 30 procent av nivån fyra år tidigare.
IATA uppmanar nu aktivt regeringar att avstå från Covid-testkrav för inkommande kinesiska resenärer, med hänvisning till vägledning från European Center for Disease Prevention and Control, bland andra experter.
Enligt IATA är den rådande uppfattningen bland epidemiologer att ”återinförandet av tester för resenärer från Kina kan göra lite för att stoppa ett virus som redan finns runt om i världen.”
Flygbolag baserade i den större Asien-Stillahavsregionen, inklusive Kina, producerade knappt hälften av de intäkter per passagerarkilometer som de gjorde i november 2019. Nedgångarna i Europa, Mellanöstern och Afrika var mindre allvarliga, ner i intervallet 15 till 17 procent. Den latinamerikanska flygtrafiken minskade bara åtta procent från för fyra år sedan. Nordamerika sjönk med bara 3 procent.

”Enligt Air Lease Corp förlorade flygindustrin 2,3 miljoner jobb globalt under pandemin”
Den amerikanska inhemska marknaden är nästan tillbaka till där den var före covid; den var bara ned 1 procent i november.
Även om den fullständiga återhämtningen av trafiken från före covid ännu inte är klar, representerade 2022 ändå ett stort steg i den riktningen. Jämfört man november 2022 med november 2021 ökade globala intäkter per passagerarkilometer med 41 procent, trots att den kinesiska hemmamarknaden minskade med 39 procent. Kina är världens enda stora land vars flygmarknad var mindre 2022 än den var 2021, inte bara under november utan under hela året.
Det faktum att flygbolagen bara har återhämtat tre fjärdedelar av sin passagerartrafik före pandemi har mycket att göra med att Kina inte släppt sina inhemska och internationella restriktioner förrän nyligen. Ännu en faktor är dock begränsningar på utbudssidan som har hindrat många flygbolag från att lägga till kapacitet. Dessa inkluderar förseningar i flygplansproduktionen och brist på arbetskraft.
Enligt Air Lease Corp förlorade flygindustrin 2,3 miljoner jobb globalt under pandemin. Snabbheten i återhämtningen dämpas också av höga bränslepriser, vilket resulterade i högre kostnader för både flygbolagen och deras passagerare.