Annons:

Boeing förlikar i process om flygolyckor

Flygbolaget Boeing har ingått förlikning om ersättning efter de två flygolyckor Boeing 737 Max var inblandade i 2018 och 2019, enligt nyhetsbyrån AFP. I olyckorna omkom totalt 346 människor.

”Boeing och Dennis Muilenburg misslyckades med de mest grundläggande förpliktelserna”

Boeing ska betala 200 miljoner dollar för att ha misslett investerare om flygplanets säkerhet, efter att den första olyckan skedde.

Amerikanska börsmyndigheten, SEC, säger i samband med förlikningen att Boeing valde att sätta ekonomisk profit före passagerarnas säkerhet. Den första olyckan inträffade i Indonesien 2018 och den andra i Etiopien 2019.

En månad efter olyckan i Indonesien skickade Boeing ut ett pressmeddelande som godkändes av deras tidigare chef Dennis Muilenburg. Där antyddes att pilotfel och dålig regelefterlevnad medverkade till olyckan.

Bolaget stod fast vid planens säkerhet utan att avslöja att man hade problem med ett centralt styrsystem och att det innebar ett reellt hot.

– I tider med kriser och tragedier är det särskilt viktigt att företag och deras ledare ger rättvisande upplysningar till marknaden, skriver SEC-ordföranden Gary Gensler i avgörandet.

– Boeing och Dennis Muilenburg misslyckades med de mest grundläggande förpliktelserna. De vilseledde investorer genom att försäkra om säkerheten på 737 Max, trots att de kände till problemen, fortsätter det.

Dennis Muilenburg har själv gått med på att betala en miljon dollar i samma förlikning.

I januari ingick Boeing en förlikning med amerikanska staten som innebar att bolaget ska betala motsvarande 20 miljarder kronor. 

Kommentarer är stängda.