Annons:

Annons:

Braathen tror på turism från Asien

Den norska miljardären Per G Braathen, ägare av bland annat flygbolaget BRA och resebyrån Ticket, ser nya affärsmöjligheter inom turism. ”Turistnäringen är världens största industri. Den växer också snabbast”, säger han till Dagens Industri.

Det är den inkommande trafiken som Per G Braathen, en av Norges mest förmögna företagare och ägare till koncernen Braganza, framför allt tror kommer att öka kraftigt, när allt fler turister från Asien hittar hit. Än så länge är det dock i Finland och Norge som det skapats bäst förutsättningar för turistnäringen att ta emot de nya turisterna.

”Det är viktigt att Sverige som nation tar tag i att utveckla den inhemska turismen”, säger Per G Braathen.

Samtidigt som BRA:s vd Christian Clemens argumenterar mot flygskatten, säger han att det är viktigt att arbeta med utsläppen. Målet är att bolaget ska vara helt fossilfritt till 2030.

”Första steget är att byta till modernare flyg”, säger han.

En stor del av flottan är redan uppgraderad till de modernaste planen. Sedan i april har kunderna också kunnat välja att betala extra för att flyga med biobränsle i stället för jetbränsle. Hittills har 1 procent av kunderna valt det. I höst börjar bolaget en kampanj för att få fler att uppmärksamma alternativet.

På sikt tror Christian Clemens att eldrivna plan kommer att bli kommersiellt gångbara, och just inrikesflyget där flygningarna inte är så långa, tycker han är väl lämpat att vara först ut.

Samtidigt som koncernen investerat i både en ny bank och nya flyglinjer verkar den i en väldigt konjunkturkänslig miljö, och många pratar nu om att vi skulle kunna ha nått toppen av konjunkturen. Om det verkligen är så tycker Per G Braathen är svårt att avgöra.

”Historiskt har det varit så att de bästa konjunkturbarometrarna har varit försäljning av bilar och försäljning av resor.”

Än så länge tycker han dock inte att dotterbolagen indikerar att någon broms skulle ha slagit till.

Däremot tror Per G Braathens att 2019 kan bli ett år fyllt av utmaningar för flygbranschen på grund av ökade kostnader. Men så länge resandet sker på ett miljömässigt riktigt sätt tror han att det kommer att öka.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.