Annons:

Brexit kan skapa problem för SAS

SAS beslut att etablera ett nytt luftfartstillstånd (AOC) på Irland, samt att öppna baser i London och Spanien, hotas nu av Brexit, skriver Dagens Nyheter.

SAS meddelade tidigare i år att man sökt om irländskt luftfartstillstånd och att verksamheten ska utökas med baser i London och Spanien. Anledningen är att dra ner på personalkostnaderna för att som bolaget skrev i ett pressmeddelande ”minska kostnadsgapet mot nyetablerade konkurrenter”.

Men nu visar det sig att Brexit kan sätta käppar i hjulet för satsningen, skriver Dagens Nyheter.

Enligt ett avtal inom EU (och EES) tillåts flygbolag att se hela området som sin hemmamarknad, så länge de har sina baser i ett medlemsland. Detta har haft stor betydelse för lågprisbolagens framfart.

Men när Storbritannien lämnar EU och inte längre omfattas av avtalet kan det bli problem. Enligt den brittiska tidningen The Guardian har flera flygbolag, däribland Ryanair och British Airways, varnats av EU om att de måste ha en betydande bas i ett EU-land samt att majoriteten av bolaget måste ägas av EU-medborgare om ska ska kunna fortsätta verksamheten som tidigare. Även SAS ska ha fått den här informationen, skriver Dagens Nyheter.

SAS presschef Fredrik Henriksson tonar ned farhågorna.

– Det är rena spekulationer och vi ser inte i nuläget att det påverkar våra planer, säger han till DN.

Kommentarer är stängda.