Annons:

Annons:

British Airways-strejken igång – kostar 470 miljoner per dag

Flygbolaget British Airways piloter har inlett en tvådagarsstrejk i spåren av konflikter kring löner och villkor Bolaget har ställt in omkring 1 600 flyg under måndag och tisdag efter att en två dagar lång pilotstrejk inleddes vid midnatt, rapporterar BBC. Ett tiotal avgångar till och från Sverige drabbas, uppger Swedavia.

British Airways har ställt in omkring 1 600 flyg under måndag och tisdag efter att en två dagar lång pilotstrejk inleddes vid midnatt, rapporterar BBC.

För svensk del innebär det att fem avgångar och fem ankomster från Stockholm Arlanda har ställts in. På Landvetter i Göteborg är det tre avgångar och tre ankomster som ställts in. Framförallt är det flygen till London Heathrow som drabbas av strejken, enligt Swedavia.

– British Airways kontaktade sina resenärer redan i fredags och gjorde ombokningar. Förhoppningsvis ska alla passagerare ha fått informationen och slipper åka till flygplatsen i onödan, säger Åsa Öhman på Swedavias pressjour.

På tisdagen har sex flygningar från Arlanda ställts in och tre från Landvetter.

”Vi är oerhört ledsna över de problem som strejken medför”, skriver flygbolaget i ett uttalande till sina kunder som publicerades på söndagen. Pilotfacket har även varslat om strejk den 27 september tillägger man.

British Airways räknar med att strejken kan kosta flygbolaget omkring 40 miljoner pund, motsvarande drygt 470 miljoner kronor, per dag.

Piloterna har tidigare sagt nej till ett förslag om löneökningar på 11,5 procent över tre år då facket ansett att en större del av British Airways moderbolag IAG:s vinstökning bör rinna ner till piloterna.

British Airways har samtidigt uttalat att deras piloter redan har löner i ”världsklass” och att deras erbjudande är ”skäligt och balanserat”. Vissa av flygkaptenerna kommer att tjäna över 200.000 pund per år inklusive traktamenten med deras förslag.

Både British Airways och pilotfacket har flaggat för att de är redo att ingå nya samtal.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.