SAS har nyligen genomfört sin största satsning på interkontinental trafik någonsin, med nya direktlinjer till bland annat Hongkong, Miami, Boston och Los Angeles. Samtidigt har Norwegian, som drog igång långdistans mellan Skandinavien och USA för cirka fyra år sedan, inte bara vuxit så det knakar över Atlanten utan också pressat priserna.
Och för två år sedan gav sig isländska lågkostnadsbolaget Wow Air in i kampen om de svenska USA-resenärerna. Här handlar det visserligen inte om direktflyg från Stockholm utan om en resa med mellanlandning i Reykjavik, men med sin aggressiva prissättning gör det isländska lågkostnadsbolaget en seriös satsning på den transatlantiska trafiken från Skandinavien.
– Vi anpassar priset efter marknadens behov. Korta flygresor har varit billiga länge, nu vill resenärerna ha lågpris även på långdistansflyg, säger Wow Airs grundare och vd Skúli Mogensen.
Att all världens flygbolag arbetar hårt för att minska beroendet av inkomsterna för biljettförsäljningen är inget nytt. Extraavgifter för platsval, tidig ombordstigning och måltider är idag mer regel än undantag när resan ska betalas. Dessutom ser vi allt fler partnerskap mellan flygbolag och exempelvis hotell, restauranger och biluthyrare, där flygbolagens verksamhet närmar sig OTA:ernas med provision för förmedlade bokningar. Enkelt uttryckt handlar det om att slå mynt av passagerarnas hela resebehov.
Skúli Mogensen menar att begreppet lågkostnadsbolag kommer att ha spelat ut sin roll inom några år, eftersom alla flygbolag tvingas att sy om sina kostnadskostymer för att överleva i den allt hårdare prispressen. Skúli Mogensen drar det så långt att han förutspår en framtid där flygbolagen betalar passagerarna för att flyga med dem.
– Vårt mål är att intäkterna för kringförsäljningen ska överstiga de direkta passagerarintäkterna. Det flygbolag som först lyckas med det blir en ”game changer”, säger han.
Wow Air som grundades 2011, har sedan det första planet lyfte från Reykjavik till Paris i maj 2012 idag vuxit till att omfatta 36 destinationer från Islands huvudstad. 20 av dessa går inom Europa, en till Asien (Tel Aviv) och 14 till USA.
– Vi har en bra tillväxt på våra USA-linjer och kommer att presentera fler transatlantiska rutter inom kort. Men vi tittar även österut och ser stora möjligheter i att starta trafik till asiatiska storstäder, säger Skúli Mogensen, utan att vilja precisera vilka storstäder det rör sig om.
När öppnar Wow Air sin första bas utanför Island?
– Det kommer, men det kommer att ta några år. Jag vill ha en förnuftig tillväxt så fokus är fortfarande trafiken från Island.
SAS öppnar som bekant sina första två baser utanför Skandinavien den här vintern – i London i slutet av 2017 och i Málaga i början av 2018. Totalt handlar det om nio flygplan.
– Som ett led i SAS långsiktiga lönsamhetsarbete och för att inte tvingas att dra ner på produktionen och stänga linjer kommer vi att vända på flödet på några av linjerna som ett viktigt komplement till vår huvudsakliga verksamhet i Skandinavien, säger SAS presschef Fredrik Henriksson till Travel News.
I dagsläget är det inte aktuellt med fler utomskandinaviska baser, enligt Fredrik Henriksson. Det är inte heller aktuellt att använda baserna i Málaga och London till långdistanstrafik.
– Nej. Trafiken från de nya baserna ska endast gå till Skandinavien.
Kommer SAS och andra nätverksbolag vara lågkostnadsbolag om några år?
– Prispressen kommer att fortsätta. För att överleva den stenhårda konkurrensen måste man som flygbolag vara effektiv. Däremot kommer det fortsatt att finnas efterfrågan för en nätverksprodukt samt premieerbjudanden, säger Fredrik Henriksson.