Annons:

Annons:

Easyjet-grundarens kuppförsök föll – svenske vd:n klarade sig

Lågprisflygbolaget Easyjets grundare, Stelios Haji-Ioannou, misslyckades i sitt försök att avsätta bolagets tre högsta chefer på fredagen. En kontrovers kring beslut att köpa in nya flygplan ligger bakom fejden.

Stelios Haji-Ioannou, som i dag sitter på 34 procent av Easyjet, anser att bolagets beställning på 107 nya flygplan från Airbus är huvudlös och riskerar försätta bolaget i konkurs och inför dagens extrainkallade stämma hade han därför lyft frågan om att få ledningen avsatt.99 procent av de övriga rösterna hamnade dock i ledningens favör, varför det mesta nu ser ut att tala för Easjyets svenske vd, John Lundgren, och hans beslut om planköp.

”Styrelsen önskar ha en god relation med alla aktieägarna och hoppas kunna återknyta på ett konstruktivt sätt med Sir Stelios”, säger ordförande John Barton i ett uttalande på fredagen.

Easyjet har tidigare varit ute och hävdat att bolagets finanser är tillräckliga för att pandemikrisen ska kunna övervintras samt att de nya planen från Airbus kommer komma väl till pass i utbyte mot en föråldrad flotta när flygresenärerna återigen kan befolka världens luftrum under normala förhållanden.

Stelios Haji-Ioannou grundade Easyjet 1995, men lämnade styrelsen 2010. Han har flera gånger varit invecklad i konflikt med bolagets ledning efter detta. Tidigare i maj utfäste han en belöning på 5 miljoner pund till den som kunde delge information som kunde leda till att beställningen avbröts.

Oavsett dagens utfall hävdade Stelios Haji-Ioannou nyligen att hans försök att få ett stopp på Airbus-affären inte kommer sluta även om rösterna faller ut i ledningens favör.

2 kommentarer

  1. Martin: Ganska komiskt ändå att man som grundare/ägare av sitt eget företag inte har något att säga till om
  2. Siffernisse: Mer komiskt att man efter att man sålt 66% av sitt företag inte fattar att man inte bestämmer allt längre.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.