Annons:

Annons:

En procent står för halva jordens flygutsläpp

En procent av världens befolkning står för mer än hälften av flygets koldioxidutsläpp. Det rapporterar The Guardian med hänvisning till en studie från Linnéuniversitetet i Sverige som publicerats i tidskriften Global Evironmental Change.

Enligt Stefan Gössling, som har lett studien, står därmed en liten grupp för en stor del av den negativa klimatpåverkan som drabbar hela jordens befolkning.
Han menar att pandemin är ett bra tillfälle för att ställa om till en mer hållbar flygindustri, och att åtgärder då bör riktas mot den grupp som flyger mest.
– De rika har haft allt för mycket frihet att designa planeten i enlighet med sina önskemål, säger Gössling till tidningen.

6 kommentarer

  1. Nisse West: Och flyget står för ca 3% av jordens koldioxid utsläpp... Därmed inte sagt att vi inte ska arbeta för ett renare flyg men vi måste gå på industrin och övriga transporter om vi ska åstadkomma någon märkbar förändring. T.ex. finns det fem industrier (främst stål och cementindustri) i Sverige som var och en släpper ut tre gånger så mycket koldioxid som hela inrikesflyget...
  2. Subscriber User: Stefan Gössling är en erkänd miljöpartist och med det faller all trovärdighet i hans forskning eftersom den bara har ett syfte.
  3. Micke: "en liten grupp för en stor del av den negativa klimatpåverkan som drabbar hela jordens befolkning" Och finns det några som helst bevis för att flyget överhuvudtaget har nån klimatpåverkan? 2020 har flyget mer än halverats och det går inte uppmäta på något som helst förändring i atmosfären.
  4. John Doe: Jaha, och? Och människans inverkan på klimatet är inte 100%. Snarare betydligt närmare 0%. Det är så mycket annat som spelar roll så människans påverkan på helheten blir högst marginel. Andra faktor som ligger utanför människans kontrol har betydligt större inverkan än det människan kan påverka. Tex jordaxelns lutning, jordens medelavstånd till solen, tektoniska plattornas röelse, solens aktivitet och vulkanaktivitet. Helst av allt skulle väl klimatalarmisterna vilja att vi började leva som på 1700-talet när vi inte hade bekämpningsmedel. Ni vet då 25% av Europas befolkning dog i missväxt pga utebliven skörd pga skadedjursangrepp som inte gick att förebygga med bekämpningsmedel därför vi hade inte bekämpningsmedel. Nu förordar jag inte att vi skall implementera Östtysklands miljöpolitik i Sverige, men vi behöver inte göra klimathotet till en större grej än vad det är. Dessa forskare behöver pengar till sin forskning, klart man måste skriva domedagsprofetior då. Sånt är ju snaskig läsning. Inte lika kul att läsa en forskningsrapport som säger; jaha å ena sidan och andra sidan blah blah. Sånt får man inga stora forskningspengar till, glamour och definitivt inga löpsedlar i Travelnews eller Aftonbladet som forskaren kan sätta upp på sitt kontor för att spegla sig i och visa upp för vänner, forskarkollegor och bekanta.
  5. Maria: Notera att han glömmer bort allt som den lilla grupp tillför till världen i form av mat på bordet vilket visar sig alltför väl nu under pandemin... man måste se helheten. Hållbarhet i relation till globala målen.
  6. Maria:: John Doe, du har för lite att göra!

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.