Annons:

Annons:

EU diskuterar försämrad ersättning för försenat flyg

EU ska diskutera ett förslag som försämrar möjligheterna till kompensation om ett flygplan är försenat. I dag får en passagerare upp till 6.000 kronor om en flight försenas tre timmar eller mer, skriver Dagens Nyheter.

Det är nyhetsbyrån Reuters som har tagit del av dokument som EU:s ordförandeland Kroatien tagit fram. Av dokumenten framgår att Kroatien vill att EU ska förlänga tiden för när en passagerare kan få kompensation för ett försenat eller inställt flyg.

Enligt Reuters vill ordförandelandet att nivån på kompensationen ska bibehållas men att tiden ska förlängas. Hur mycket längre en försening ska kunna vara innan en kompensation betalas ut skriver man inte.

Tidigare har Europeiska kommissionen velat höja nivån från tre timmar till fem timmar, ett förslag som dock inte gick igenom när det diskuterades 2013.

Orsaken till förslaget om en försämrad kompensation är den ”ökande finansiella bördan” som drabbar flygbolagen i takt med att allt fler flighter försenas.

Antalet inställda flyg ökade med 70 procent mellan åren 2011 och 2018, något som påverkade 17,6 miljoner passagerare 2018. Under samma period ökade antalet försenade flyg med 56 procent, vilket påverkade 16,5 miljoner passagerare samma år, enligt en studie från Europeiska kommissionen

Kommentarer är stängda.