Annons:

EU ett steg närmare att inkludera flyget i handeln med utsläppsrätter

EU-parlamentet har klubbat igenom en plan att inkludera flygindustrin i EU:s utsläppsrättshandel och har på flera punkter skärpt EU-kommissionens förslag.

Flygbolagen kommer därmed att tilldelas ett antal utsläppsrätter per år som tillåter utsläpp om ett ton koldioxid vardera. Bolag som sänker sina utsläpp kommer att kunna sälja överblivna utsläppsrätter medan de som överskrider sin ranson får köpa fler från andra företag som inte använder sina. Utöver detta kommer några utsläppsrätter att auktioneras ut av medlemsländer i EU till flygbolagen.
EU-kommissionen hade föreslagit att flygbolagen skulle få utsläppsrätter motsvarande sina genomsnittliga utsläpp under åren 2004 till 2006. Men EU-parlamentet har ändrat detta till att flygbolagen i stället får motsvarande 90 procent av sina utsläpp.
Utsläppsrättshandeln ska inkludera såväl flygningar inom EU som mellan EU och icke-EU-länder från och med år 2011. EU-kommissionen hade även föreslagit att regeringsflygningar skulle undantas utsläppshandeln, men EU-parlamentet strök det stycket och menar att staterna ska föregå med gott exempel.
Ministerrådet är den slutliga instansen för förslaget som hamnar där den 20 december, enligt E-tid.

Kommentarer är stängda.

Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024