Arvind Chandrasekhar, partner på Lufthansa Consulting, skriver i ett inlägg på LinkedIn om ett lands skäl till att ha ett flaggbolag.
Detta är en återkommande fråga man stöter på i diskussioner med regeringar och investerare. Det finns utan tvekan tre viktiga skäl att ha ett flaggbolag, skriver han:
1. Att använda uppkoppling för att driva ekonomiska fördelar: Att vara kopplad till regionala och globala flygflöden har visat sig ge socioekonomiska fördelar till ett land genom bättre handel, ökad sysselsättning och högre välståndsgenerering. En flaggbärare hjälper till att etablera och påskynda det
2. Begränsande risk: En flaggoperatör erbjuder ett mått av skydd mot förlust av anslutning på grund av att utländska operatörer minskar sina tjänster till landet
3. Marknadsföring av landet: En flaggbärare är ofta en ambassadör för sitt land, en viktig del av landets marknadsföring och politiska budskap
Är det ett effektivare sätt att säkerställa anslutning att ha en flaggbärare? Förmodligen, om flygbolagets omfattning matchar landets behov, ambitioner och potential.

Är det ett ekonomiskt effektivt sätt att säkerställa anslutning? Kanske för vissa länder, och absolut inte för alla (förutsatt att flaggskeppet överhuvudtaget har ett vinstsyfte). Historien är full av misslyckade flaggbolag, även om flera befintliga kämpar och riskerar att misslyckas eller bli knäppt av större flygbolag.
I en värld av allt mer liberaliserat tillträde till flygmarknaden, flygbolagspartnerskap/konsolidering och privat ägande av flygbolag kan man hävda att det finns alternativa policy- och incitamentsdrivna mekanismer för att uppmuntra flygtrafik. I norra Makedonien, till exempel, vann Wizz Air och Lufthansa Group tidigare i år anbud för att flyga till Skopje med subventioner från den lokala regeringen.
För tillfället verkar dock Europa älska flaggbärare – nästan alla länder med en befolkning över 100 000 har en. Och för de som inte gör det – Ungern, Slovakien, Bosnien och Hercegovina, Litauen, Slovenien och Nordmakedonien – är det inte för brist på försök; de har alla sett sina flaggskepp misslyckas under de senaste 15 åren.
Jag kan inte att föreskriva en lösning för Slovenien här, men det ska bli intressant att se hur det här utvecklas, skriver Arvind Chandrasekhar.