Annons:

Experten: Om någon vann så är det arbetsgivaren

Facken gick inte segrande ur striden med SAS. Det säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold till DI TV efter beskedet att parterna nått ett treårigt avtal sent på torsdagskvällen. – Om någon vann här så är det arbetsgivaren, säger han i sändningen. Pilotfacken har en annan bild. – Det allra viktigaste för oss har varit att säkra att våra medlemmar inte mister jobben och att de har anställningstrygghet. Det har vi lyckats med och samarbetsavtalen ingår nu som en del av kollektivavtalet, säger Svensk pilotförenings Wilhelm Tersmeden i pressmeddelandet.

Piloterna hade begärt löneökningar på 13 procent. Men det treåriga avtalet med de fyra pilotföreningarna håller sig inom det så kallade märket, med löneökningar på 3,5 procent i år, 3 procent nästa år och 4 procent 2021.

Enligt Bornold måste SAS fortsätta hålla nere kostnaderna och då är det nog lockande att lägga ut trafik till låglönebolag, såsom dotterbolaget på Irland, säger han.

Pilotfacken har en annan bild. Man lyckades få SAS att backa på flera punkter, skriver Svensk pilotförening i ett pressmeddelande. Inför förhandlingarna tog SAS ensidigt bort samarbetsavtal som reglerar anställningstrygghet och karriärvägar för de 1 400 piloterna – något som strejken satte stopp för, enligt facket.

– Det allra viktigaste för oss har varit att säkra att våra medlemmar inte mister jobben och att de har anställningstrygghet. Det har vi lyckats med och samarbetsavtalen ingår nu som en del av kollektivavtalet, säger Svensk pilotförenings Wilhelm Tersmeden i pressmeddelandet.

Facket har också fått mer inflytande över schemaläggningen, skriver man.

Det är för tidigt att estimera strejkens finansiella konsekvenser, men efter sex dagars pilotstrejk har nästan 360 000 passagerare drabbats av 4 015 inställda avgångar och övriga medarbetargrupper har arbetat dygnet runt för att hjälpa våra kunder.

Kommentarer är stängda.