”De får kanske tio öre för var krona de har till godo. I gengäld får de ett bolag som överlever”
Anko van der Werff har i tidigare chefsjobb använt sig av det amerikanska chapter 11-förfarandet. Metoden har använts många gånger av just flygbolag och har varit vanligt bland amerikanska bolag.
Senast nyttjades det av Norwegian som gjorde ett motsvarande förfarande, då i Irland, för att undgå en traditionell konkurs.
– Man har några verktyg tillgängliga som är mer flexibla än vid en konkurs. Vi tittade också på amerikanska chapter 11 men valde att göra det i Irland och Norge, säger Niels Smedegaard, då styrelseordförande för bolaget till Berlingske.
Det colombianska flygbolaget Avianca inledde en chapter 11-process tidigt under första pandemiåret 2020. Deras chef då: Anko van der Werff. Bolaget hade tidigare använt det efter flygets nedgång efter 9-11-attacken.

”Vi vill inte igen uppleva att SAS flyttar över personal i tomma bolag för att undgå uppgörelser som man tidigare gjort med SAS Connect och SAS Link”
Avianca var först ut, men flera latinamerikanska flygbolag, som chilenska LATAM och mexikanska Aeromexico, följde efter, där möjligheterna till nationella stödåtgärder varit mindre.
I just Aeromexico var Anko van der Werff finansdirektör och vice vd 2014 till 2019, alltså före de ansökte om konkursskyddet.
Möjligheten att söka konkursskydd i USA uppstår genom att bolagen har flygningar dit, och alltså är verksamma i USA.
Nu handlar det om att få SAS fordringsägare att acceptera en nedskrivning av skulderna.
– Man spelar om deras tillgodohavanden. De får kanske tio öre för var krona de har till godo. I gengäld får de ett bolag som överlever. Omvänt kan det falla och då får de ingenting, säger Niels Smedegaard.
Beslutet att söka konkursskydd i USA har lett till starka reaktioner från pilotföreningarna, och fackförbundet Dansk Metal, som danska pilotföreningen numera är ansluten till.
De misstänker planer på att lyfta över personal i nystartade bolaget SAS Crew Services Denmark, som startades 14 juni, direkt efter strejkvarslet.
– Vi vill inte igen uppleva att SAS flyttar över personal i tomma bolag för att undgå uppgörelser som man tidigare gjort med SAS Connect och SAS Link, säger förhandlingschefen i Dansk Metal Keld Bækkelund Hansen till Berlingske.
Den 22 april i år, efter att det gamla avtalet med piloterna löpt ut och strejkrisken var uppenbar, startades det svenska dotterbolaget SAS Connect Crew Services Sverige Filial.