Annons:

Fackligt storbråk på SAS: vem ska städa toaletterna…

Nu vill flygbolaget SAS ledning med vd Anko van der Werff att kabinpersonalen ska rengöra toaletterna efter passagerarna. Det är förstås bolagets dåliga ekonomi som ligger bakom förslaget. SAS går back med en miljard i månaden. Men kabinpersonalen tycker inte om den nya arbetsuppgiften. – Det kommer bli fullständig katastrof med våra tider om vi åläggs att städa ombord, säger en av de kabinanställda som Expressen talat med.

– Sedan flera år tillbaka plockar kabinpersonalen synligt skräp på inrikeslinjerna och det gör man för att inte behöva ha externa företag vid varje station. Nu utökar man den här proceduren till att även gälla inom Skandinavien från första juni. Men man gör det stegvis och det kommer att löpande att utvärderas, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman till Expressen.

Företaget kallar städuppgifterna för ”Cabin tidy” och ledningen vill nu utöka städuppgifterna till att även omfatta Skandinavien och senare även destinationer på upp till drygt tre timmar.

Mbl-förhandlingarna slutade utan att parterna kunde enas. Oenigheten om SAS-ledningens krav har nu fått tvisten att gå vidare till centrala förhandlingar mellan Unionen och Flygarbetsgivarna. 

6 kommentarer

  1. Jervejint: Ynkligt förslag av ledningen på SAS. Denna yrkeskategori har specifika arbetsuppgifter och dit inkluderas ej städning av kabin. Besparingen av dessa korvören är dessutom försumbar. Bättre sänka lönen för Anko och hela stabs ledningen till SEK 15K månaden brutto. Ger betydligt större besparing för bolaget.
  2. Roger: Ser inte detta som ett problem utan som en service mot kunder under resan samt hjälpa företaget som är under press. Jobbar man inom service, turism och resesektor så ingår sådana uppgifter. Vad är problemet att torka av och plocka upp inne på toaletten så det blir snyggt för gästen?
  3. Gad på ’Långfranskan’: Påminner om historien om killen som jobbade med att tömma toaletterna på flygplanen. ”Kopplingen är så dålig så det sprutar ofta skit rakt över mig.” ”Att du inte byter jobb?” ”Va!? Och lämna flygbranschen!?”
  4. Emma: Kabinpersonalen plockar redan upp och snyggar till på toaletterna idag under flygningarna. När man nu helt tar bort städpersonalen som alltid grovstädar både toaletter, bordsbrickor, säten och golv i kabinen mellan flygningar innebär det att ingen riktigt ordentligt städning kommer att ske på hela dagen. Kabinpersonalen ska inte utrustas med städhinkar, trasor och dammsugare vilket kommer att resultera i smutsiga och ofräscha flygkabiner som inte städas ordentligt på hela dagen.
  5. Lucas: Du är välkommen att hjälpa till att städa toaletterna. Även flygande personal är människor och behöver sina små raster. Dessa få minuter som värdinnorna har mellan flygningarna är enda chansen att få lägga upp benen i fem minuter och bara få vila. Du vet verkligen INTE vad du pratsr om!
  6. Tim: Intressant fråga är hur gör andra bolag? BRA? Norwegian? Ryanair?
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024