Annons:

Finnairs flyg till Asien kan bli kvar på marken

– Måste vi flyga runt ryskt luftrum innebär det en så lång omväg att det inte är ekonomiskt möjligt för oss att flyga till våra destinationer i Asien, säger Tallqvist.

Transport- och kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) meddelade sent på lördagen att Finland likt många andra europeiska länder förbereder sig för att stänga sitt luftrum för ryska flygplan. EU meddelade sent på söndagen att unionen stänger hela sitt luftrum för ryskt flyg.

Storbritannien har redan tidigare stängt sitt luftrum och Ryssland reagerade i fredags med att som motdrag förbjuda brittiska flygplan i ryskt luftrum. Samma princip kommer Ryssland troligen att tillämpa mot andra länder som inte tillåter ryska överflygningar.

Finnair har en omfattande trafik till Asien och stänger Ryssland sitt luftrum för finska flygplan avstannar den trafiken, säger Finnairs kommunikationsdirektör Päivyt Tallqvist.

– Måste vi flyga runt ryskt luftrum innebär det en så lång omväg att det inte är ekonomiskt möjligt för oss att flyga till våra destinationer i Asien, säger Tallqvist.

Finnair har egna beredskapsplaner, men Tallqvist uppger att flygbolaget i det här läget vet för lite om läget för att kunna ge några detaljerade uppgifter. Eventuella ekonomiska konsekvenser är det också för tidigt att tala om, säger hon.

– Der beror till exempel på hur länge eventuella förbud pågår, säger hon.

Sent på söndagen meddelade Finnair att flygen till Moskva och S:t Petersburg nästa vecka ställs in. Ocxkså flygen till Souliin, Osaka, Tokyo, Shanghai och Guangzhou är inställda.

Passagerar- och fraktflygen till Bangkok, Phuket, Singapore och Delhi fortsätter, men Finnair undviker ryskt luftrum vilket innebär att flygtiden förlängs.Grundpelare i strategin

Asien har varit en av grundpelarna i Finnairs strategi och bolaget har satsat mycket på trafiken österut. Coronapandemin har begränsat både Asientrafiken och trafiken till andra destinationer, men i samband med presentationen av bokslutet för 2021 hoppades Finnairs vd Topi Manner på att flygtrafiken till Asien undantaget Kina och Hongkong skulle återhämta sig under det första halvåret i år.

Finnair har också varit redo att lansera en ny destination i Sydkorea och flyga till en ny flygplats i Japan. Manner har poängterat att Finnairs Asienstrategi inte står och faller med Kina.

I samband med bokslutet räknade Manner med att resandet från Finland kommer i gång igen under våren. Han räknade ändå med det första kvartalet i år skulle vara lika förlustbringande som första kvartalet i fjol. Finnair räknar också med stigande bränslekostnader.

Coronapandemin har drabbat Finnair liksom de flesta andra flygbolag hårt. Resultatet har varit förlustbringande de två senaste åren, men i samband med presentationen av fjolårets bokslut uppgav Manner att Finnair har en stark kassa och en stark balans. Bolaget är bättre rustat än många andra flygbolag, sade Manner.

Kommentarer är stängda.