Annons:

Annons:

Flygbiljetter kan få gemensam EU-skatt

Forskare inom EU-projektet FairTax, koordinerat vid Umeå universitet, rekommenderar att EU bör införa en gemensam skatt på flygbiljetter, både för att öka EU:s intäkter och för att minska koldioxidutsläppen.

Enskilda länder i Europa har hittills misslyckats med att beskatta flygtrafik som står för en liten, men snabbt ökande, del av Europas koldioxidutsläpp

– Flera av EU:s medlemsländer har tidigare försökt införa nationella skatter på flygbiljetter, men har misslyckats trots påtryckningar på de länder i EU som inte vill införa skatter på flyg. Dessa försök visar på svårigheterna med att införa nationell beskattning på flygtrafik. Att istället införa flygskatter på EU-nivå skulle minska problemen med att genomdriva skatten, och skulle förhindra att EU-länder konkurrerar med skattenivåer sinsemellan, säger nationalekonomen Margit Schratzenstaller.

Hon har tillsammans med nationalekonomerna Alexander Krenek, från FairTax österrikiska partner, publicerat rekommendationerna om en gemensam EU-skatt på flygbiljetter i sin senaste studie Sustainability-oriented EU Taxes: The Example of a European Carbon-based Flight Ticket Tax. I studien, som belönats med Progressive Economy Award 2016, visar forskarna hur skatten kan bidra till en hållbar europeisk ekonomi.

 

En kommentar

  1. ESSA: Ännu en (idiotisk) idé att mjölka flygbranschen och resnärerna på på pengar. Fartyg har en oerhört mycket större miljöeffekt. Ingen skatt där. .Alla potitikers utandningsluft innehåller oerhört mycket CO2. Ingen skatt där heller...
Inca Tours söker biljettör
Sista ansökningsdag:
21 maj 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.