Annons:

Annons:

Flygbolagets vd lämnar i spåren av Hongkong-protesterna

Det Hongkongbaserade flygbolaget Cathay Pacifics vd Rupert Hogg avgick överraskande på fredagen. Beslutet antas vara kopplad till den politiska turbulensen mellan Hongkong och Peking, skriver Dagens industri.

Avgången kom som en överraskning. Hongkongbaserad media kallade beslutet ”chockerande”.

Tidigare i veckan bekräftade bolaget att två kaptener har sparkats efter att ha deltagit i olagliga demonstrationer i den forna brittiska kolonin som skakat staden i över två månader nu.

Dagarna före hade Kinas Luftfartsverk meddelat att flygpersonal som har tagit del i protesterna mot regeringen inte får flyga i kinesiskt luftrum. Cathay Pacific har hotat med att stänga av all personal med koppling till protesterna.

Flygbolagets ordförande John Slosar förklarade på fredagen att bolagets varumärke tagit stryk under den senaste tidens politiska turbulens. Han klargjorde att bolaget står lojalt till Hongkongs politik ”ett land, två system”, något som kritiker anser successivt urholkas.

Bedömare ansåg det också som egendomligt att nyheten om Rupert Hoggs avgång inte först publicerades via bolagets eller Hongkongbörsens webbplats utan av den kinesiska statskontrollerade tv-kanalen CCTV.

”Det här är ytterligare en attack på Hongkongs delvisa autonomi då nyheten släpptes via kinesisk media först”, säger en analytiker vid ett Hongkongbaserat kapitalförvaltningskontor, till Dagens industri.

Massiva demonstrationer väntas under helgen. Samtidigt visar nya siffror att stan står på gränsen för att halka ned i recession, tyngt både av demonstrationerna mot regeringen och av handelskriget.

Cathay Pacific har utsett Augustus Tang som ny vd.

Kommentarer är stängda.

Detur söker Nordic Sales Director
Sista ansökningsdag:
26 februari 2020