Annons:

Annons:

Flygresandet i Sverige minskar – och tågresandet ökar

Flygresandet i Sverige minskar samtidigt som tågresandet ökar, skriver DN. Enligt presschefen på Swedavia, Robert Pletzin, har förmodligen klimatdebatten spelat in, men den är inte den enda orsaken. – Konjunkturavmattning, en svagare krona och flygskatten är saker som påverkar.

Under fjolåret ökade antalet resor med tågföretaget SJ med 1,5 miljoner till nästan 32 miljoner. Under första kvartalet fortsatta ökningen med åtta procent, enligt vad SJ själv skriver i sin skrift Rapport om klimatsmart resande.

Samtidigt minskar flygresandet. Statliga Swedavia, som äger alla de stora flygplatserna i Sverige, med undantag för Skavsta, noterade en minskning av antalet landningar på två procent under 2018, jämfört med 2017.

Under perioden januari-april i år fortsatte minskningen och antalet landningar sjönk med fem procent, jämfört med motsvarande period i fjol. Det totala antalet passagerare föll också med fem procent, från knappt 12,8 miljoner till drygt 12,1 miljoner.

Att klimatdebatten spelat in i det minskade flygandet, tror Robert Pletzin, presschef på Swedavia, är en faktor. Men det finns fler.

– Konjunkturavmattning, en svagare krona och flygskatten, räknar han också upp som sådant som påverkat flygresandet.

Swedavia märkte en avmattning redan under andra halvåret i fjol och då i synnerhet på inrikesflyget. Men under senare månader har även utrikesflyget känt av en minskning.

En sak som har spelat en stor roll i april är givetvis pilotstrejken, som bröt ut den sista veckan i den månaden. Det är också då som Swedavia noterar den största minskningen. Antalet landningar sjönk med 19 procent, jämfört med april i fjol. Antalet passagerare sjönk samtidigt med 15 procent.

 

 

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.