Annons:

Annons:

Icelandair höjer prognosen för 2019

Aktien i Icelandair rusar uppåt med drygt 8 procent på börsen i Reykjavik sedan flygbolaget höjt sin resultatprognos för 2019. Läget ser mer gynnsamt ut än tidigare befarat, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

För helåret 2019 räknar Icelandair med en förlust på 35–55 miljoner dollar, varav 110–120 miljoner euro handlar om effekter av att Boeing 737 Max-flygplanen har flygförbud.

Icelandair räknar med att kunna ta de parkerade Boeing 737 Max-flygplanen i trafik igen först i februari 2020. Detta innebär att de extraordinära kostnaderna för att använda flygplansmodellen igen flyttas till nästa år. Detta uppges vara huvudorsaken till att resultatet i år är bättre än väntat.

Andra bidragande orsaker till att resultatet i år ser bättre ut än väntat är enligt Icelandair att bolaget har optimerat sitt nätverk av flygningar, bättre intäktshantering och effekter av åtgärder som vidtagits för att hantera problemen med Boeing 737 Max-flygplanen.

Flygplansmodellen Boeing 737 Max har haft flygförbud sedan en flygkrasch i Etiopien i mars, en olycka som påminde om en olycka i Indonesien hösten 2018 där samma flygplanstyp användes.

Totalt omkom 346 människor i de båda olyckorna. Enligt indonesiska utredare låg konstruktionsfel, otillräcklig pilotutbildning och ignorerade varningssignaler bakom den första olyckan, utanför Jakarta, i vilken 189 människor omkom.

Kommentarer är stängda.

Detur söker Nordic Sales Director
Sista ansökningsdag:
26 februari 2020