Annons:

Indien gör rekordstor flygplatsutbyggnad

2023 verkar bli Indiens år. Landet växer om Kina i storlek och förutspås bli nästa stora turistland. Med stigande disponibla inkomster och över 1 200 plan beställda av indiska flygbolag ska nu infrastrukturen för att öka passagerarkapaciteten byggas ut stort. Text: Janne Sundling

”Passagerarkapaciteten på Indiens sex stora flygplatser förväntas växa till 420 miljoner på fyra år från 192 miljoner i dag”

Indien kommer att investera cirka 12 miljarder dollar under de kommande två åren i flygplatser, flygplan och rekrytering för att möta den växande efterfrågan på flygresor. Landet siktar på att öka antalet flygplatser från 148 till 220 till år 2025. Privata byggare och investerare kommer att bidra med ungefär 9 miljarder dollar, resten kommer från den statliga flygplatsmyndigheten. Det innebär ny terminaler, renovering av befintliga byggnader, inklusive gamla militära flygfält från kolonialtiden, enligt en Bloomberg-rapport. 

– Vi måste införa den civila luftfartens infrastruktur och kapacitet som till 2047 skulle kunna stödja en ekonomi på 20 biljoner dollar i Indien, sa landets civila luftfartsminister Jyotiraditya Scindia vid CAPA India Aviation Summit i New Delhi. 

Scindia sa att passagerarkapaciteten på Indiens sex stora flygplatser förväntas växa till 420 miljoner på fyra år från 192 miljoner i dag, och indiska flygbolags flotta kommer att växa till 2 000 flygplan på fem år från 700. 

Dessutom har Indien lättat på leasingreglerna för att komma till rätta med flygplansbrist när resor återhämtar sig från pandemin. Han lyfte också fram hur Indien hade anpassat sitt flygplansleasingprogram för att göra det möjligt för flygbolag att lägga till fler flygplan för att möta passagerarnas efterfrågan, inklusive mer ”wet leasing” eller uthyrning av flygplan med besättning för inrikes och internationella rutter. 

Tata Group-ägda Air India tillkännagav förra månaden en rekordorder på 470 jetplan och kommer att ta in ytterligare 25 leasade flygplan.

Indien antog en handlingsplan för att markera 2023 som året för turismutveckling.

En kommentar

  1. Roland: Hej Travel News, på ett ställe anger ni siffran 12 miljarder, på ett annat ställe 20 biljoner. Antar då att det gäller svenska biljoner då biljon i det engelska språket är det som vi kallar miljard. Sedan kan man bara föreställa sig högt en miljöaktivist hoppar av beskedet att Indien tänker inom de närmaste 5 åren öka sin flygplansflotta med 1.200 plan. Månne har kinesiska flygbolag samma tankar?
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024