Annons:

Premium

Juli var den europeiska flygsektorns bästa månad sedan 2020

Under högsommaren låg den totala flygtrafiken i Europa på 97 procent jämfört med samma period 2019. Det visar de senaste siffrorna från den europeiska branschorganisationen Airports Council International Europe. Av: Linda Iliste

”Under sommaren 2023 har London Heathrow varit den mest trafikerade flygplatsen i Europa”

Enligt ACI Europe – som arbetar med att främja Europas flygplatsers kollektiva intressen, förvaltning och drift – är det flygsektorns bästa resultat sedan början av 2020. 

– Konsumenternas ihållande förtroende och den fortsatta trafikåterhämtningen är snäppet mer anmärkningsvärd med tanke på stegrade levnadskostnader och rekordhöga flygpriser, säger ACI Europes generaldirektör Olivier Jankovec i en intervju med Business Travel News Europe.

Återhämtningen ser olika ut på olika flygplatser i Europa. 51 procent hade i juli fortfarande lägre antal passagerare jämfört med 2019. Variationen speglar en kombination av faktorer, från kriget i Ukraina till de allra billigaste lågprisbolagens imponerande men selektiva expansion. Olivier Jankovec påpekar att det också beror på att en del inrikestrafik övergått till andra typer av transport.

Överlag återhämtar sig även mindre och regionala flygplatser snabbare än de stora internationella flygtrafiknaven. I sin analys skriver ACI Europe att det beror på mindre dynamisk utveckling av flygplatsernas huvudbolag och att efterfrågan från Kina fortsatt vara jämförelsevis låg. Trots det har antalet passagerare ökat med 15,1 procent jämfört med juli 2022, vilket ACI Europe tillskriver hög efterfrågan på transatlantiska resor. 

Under sommaren 2023 har London Heathrow varit den mest trafikerade flygplatsen i Europa, även om trafikvolymerna är 1,2 procent lägre jämfört med juli 2019. Andra viktiga europeiska flygplatser är jämförelsevis ännu lägre, bland annat Paris Charles du Gaulle på –11,5 procent och Amsterdam Schiphol på –10,6 procent.

På nytt jobb