Annons:

Annons:

KLM bygger Europas första fabrik för bioflygbränsle

Europa kommer att få sin första dedikerade fabriksanläggning för produktion av bioflygbränsle. Fabriken, som blir världsunik, kommer att byggas i Delfzijl, Holland, vara operativ år 2022 och årligen producera 100 000 ton bioflygbränsle. Bakom initiativet står KLM, SkyNRG och SHV Energy, enligt ett pressmeddelande.

I tillägg till bättre flygplansflottor och effektivare värdekedjor är bioflygbränsle det kortsiktigt bästa alternativet till flygindustrins gröna omställning. Marknaden är dock idag underutvecklad och i stort behov av fler anläggningar. Något som nu blir verklighet när SkyNRG, KLM och SHV Energy bestämt sig för att bygga Europas första fabrik med huvudfokus på produktion av bioflygbränsle.

– Vi är stolta att tillsammans med SkyNRG och SHV Energy vara med och etablera Europas första fabrik som uteslutande producerar bioflygbränsle. Det är ett viktigt steg för branschen att utbudet av bioflygbränsle ökar och fabriken i Delfzijl kommer att ha en central roll i den gröna omställningen. KLM kommer årligen att minska sina koldioxidutsläpp med 200 000 ton tack vare investeringarna i fabrikens bioflygbränsle, säger Pieter Elbers, vd KLM.

Europas första fabrik
Med start år 2022 kommer fabriken årligen att producera 100 000 ton bioflygbränsle varav 75 000 ton öronmärks åt KLM. Under en 10-årsperiod har KLM åtagit sig att på årsbasis köpa 75 procent av det producerade bränslet. Fabriken kommer att specialisera sig på produktion av bioflygbränsle framtaget på regionalt restavfall så som återvunnen matolja. Sammantaget kommer det producerade bioflygbränslet bidra till en årlig minskning av koldioxidutsläpp inom flygbranschen på omkring 270 000 ton.

En klimatmedveten produktion
Driften av fabriksanläggningen kommer att ske på hållbart väte producerat på vatten- och vindenergi, vilket betyder att hela kedjan har ett mindre klimatavtryck. Byggandet av fabriken ligger i linje med KLMs hållbarhetsmål och är ett viktigt steg mot genomförandet av handlingsplanen ”Smart & Sustainable”, som togs fram av tjugo ledande transportorganisationer och kunskapscentra. Schiphol flygplats kommer också att investera i utvecklingen av anläggningen.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.