Annons:

Lågprisflygbolag kan bli krisens vinnare

2021 kan bli sanningens minut för många flygbolag med en fortsatt svag efterfrågan och stödpengar som börjar ta slut. Flera faktorer pekar på att lågprisbolagen kan gå ur krisen som vinnarna på bekostnad av stora, väletablerade bolag.

Coronapandemin har gjort 2020 till ett nattsvart år för flygbranschen. Efter störtdykningen i våras har försök på försök gjorts för att få fart på trafiken. Men prognoserna pekar på att det kommer att ta många år innan flygtrafiken är tillbaka på nivåerna före krisen.

– 2021 blir inte bara ett förlorat år, det kommer att bli sanningens minut. Det är då konkurserna kommer att komma, i mycket högre grad än i dag, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Affärstrafiken ett frågetecken

De upprepade försöken att få fart på trafiken under året, för att sedan få dra ned igen, har varit kostsamma. Men vilka bolag som står på tur att gå i konkurs är frågan.

Stora och kända varumärken, som Lufthansa, British Airways och Emirates, men även SAS, hör till dem som har tagit rejäl skada, bedömer Jan Ohlsson. Det är alla bolag som är mer koncentrerade kring stora nav och mer beroende av affärstrafiken.

Jan Ohlsson, flygexpert

– Det har blivit impopulärt att ha de stora naven. Folk har velat undvika de stora flygplatserna och mellanlandningar. Sen tillkommer att människor har mindre pengar att röra sig med när fler blir arbetslösa och löner sänks, säger han.

Staterna har pumpat ut stödpengar till flygbolagen men på många håll är pengarna redan på väg att ta slut.

Frågetecknen är många för dem som lyckas hålla sig flygande genom pandemin. Privatresandet är det många som spår kommer att komma tillbaka först. I högre grad när ett vaccin är på plats på bred front. Men det stora frågetecknet är i vilken utsträckning affärstrafiken, som är viktig för många av de väletablerade reguljärflygbolagen, kommer att komma tillbaka.

– Det är problemet för framtiden. Det är därför Lufthansa kan pekas på som ett bolag som ligger väl till för ett rejält stålbad och att SAS inte kan ropa hej än, säger Jan Ohlsson.

Möjliga vinnare

Däremot ser det bättre ut för lågprisbolagen, enligt Ohlsson.

– De har redan ett halvfullt glas eftersom de sedan länge säkrat upp den andel passagerare som är gästarbetare, studenter utomlands och folk som bara måste flyga. De är säkra kunder för lågprisbolagen.

Ett undantag är Norwegian som redan före coronapandemin brottades med djupa ekonomiska problem.

Att lågprisbolag ser möjligheter i krisen kommer det flera signaler på. Ungerska Wizzair satsar exempelvis på inrikestrafik i Norge samtidigt som Norwegian går på knäna och Ryanair beställer nya flygplan för mångmiljardbelopp. Det medan exempelvis Lufthansa meddelar sparpaket på sparpaket där tiotusentals anställda redan har fått gå.

Jan Ohlsson tror också att situationen banar väg för uppstickare.

– Det kommer att växa fram skuldfria, nya bolag med låga personalkostnader.

Över 1 000 miljarder kronor i förluster

Flygbolagen beräknas göra förluster på 118,5 miljarder dollar, motsvarande 1 000 miljarder kronor, i år, enligt en prognos från flygindustrins internationella branschorganisation IATA.

Nästa år beräknas de samlade förlusterna till ytterligare 38,7 miljarder dollar, eller 327 miljarder kronor.

Enligt IATAs generalsekreterare Alexandre de Juniac väntas vaccinationsprogrammen inte ge någon effekt på resandet förrän kanske i mitten av 2021.

Antalet flygpassagerare väntas falla med 1,8 miljarder i år, ned från 4,5 miljarder 2019. Nästa år väntas en viss återhämtning, till 2,8 miljarder passagerare totalt under året.

Källa: IATA

8 kommentarer

  1. Marcus Andersson, Ticket.se: Lågprisbolagen ÄR krisens vinnare.. på grund av deras stora homogena flotta kan de flytta trafik till rutter som lönar sig i takt med att restriktioner lyfts/hävs, deras inriktning på privatresenärer/hemvändare gör att där dem väljer att flyga skapas en marknad. Pandemi eller ej så vill människor vara med sina familjer, kan dem resa kommer dem göra det oavsett karantänskrav, munskydd & PCR-test. Som Jan påpekar så är deras kundstam inte dem som reser i tjänsten, vilket sannolikt är den kundgrupp som kommer minska kraftigast när världen öppnar upp igen, det blir svårt att motivera för konsumenten att betala 3x så mycket för att flyga tex SAS/Lufthansa på en KORT rutt inom Europa när Ryanair/Easyjet är betydligt billigare. Självklart kan man lyfta argument som belyser de bedrövliga förhållande som Wizzairs personal jobbar under, men konsumenten tittar i slutändan endast på en sak = Priset, så sålänge Wizz/Ryanair/Easyjet kan flyga dig till tex London för 450kr kommer konsumenterna att köpa detta. Long Haul kan möjligen återhämta sig till SAS/LH's fördel men detta kommer inte ske 2021 utan tidigast 2022 i bästa fall, vad jag tror i alla fall. Ett argument som tidigare fanns var just kring utsläppen, trots att 95% av världens alla flyg har utsläppen bara påverkats på marginalen.. några få kommer säkert avstå flyget ändå men stora massan kommer sannolikt inte vara lika påverkade av just denna anledning längre. Undertecknad kommer i alla fall resa så fort det bara går, med den som kan erbjuda bäst pris och rimligast restider/avresetider!
  2. Ewa Solfors: Lågprisbolagen har generellt inte samma krav på sig omkring miljö eller Duty of care som de traditionella flygbolagen har. Tycker det är synd att ni som ska vara experter inte tar upp den aspekten. När det gäller företagsresor är det en mycket viktig faktor för många resenärer. Om ett lågprisflyg ignorerar miljöutsläpp och har oförmånliga personalvillkor så konkurrerar inte de på samma premisser som exempelvis SAS, LH och KLM.
  3. Sören: Lågprisbolagen blir definitivt inte någon vinst för resenärerna och personalen. Bristfälliga anställningsavtal låga löner. Dessutom flygbolag som bara flyger på orter med trafik de kan fylla flygplanen på. Det blir en mycket bristfälliga transport möjlighet med enbart punkt till punkt förbindelser. Snart dags att återgå till reglerad flygtrafik.
  4. Kalle Anka: Lite svårt med de/ dem?
    • Travel News: Det är inte helt lätt.
  5. Nisse G: Varför har riktiga svenska entrepenörer inte tagit sig in i flygbranschen? Vi har HM och Ikea som förebilder och vägen har legat öppen i många år. Wizz Air är ingen duvunge med mycket riskkapital i ryggen. Titta gärna på styrelsesammansättningen i Wizz Air. Bl.a. en svensk med stor och lång erfarenhet från Ikea finns bland styrelserepresentanterna. Problemet är att SAS ägare alltför länge varit för passiva och låsta i gammalt tänk. Ett SAS med fokus på inrikes inom Skandinavien och fokus på semesterdestinationer runt Medelhavet hade kunnat bli en stor vinnare. Långdistansflygningar är inget för SAS. Lufthansa, IAG, Emirates, Qatar, Finnair (Asien) och Air France/KLM gör att SAS inte behövs i detta marknasdsegment. Tyvärr har "tåget redan gått" för SAS.
  6. Paketresespecialisten: Paketresebranschen blir, mot alla tidigare odds, vinnare när kunden söker trygghet och seriositet. Det funkar inte att sy ihop allt, med svaga flygbolag, hyrbil och annat krafs - och sedan blir att inställt och inga pengar återbetalas. Tror på en kraftfull återhämtning för den klassiska charterresan.
  7. Maria: Paketresespecialisten, de verkar som om de "svaga" flygbolagen är de som överlever så de är kanske inte så svaga? På vilket sätt är de oseriösa? De måste som alla bolag gå med vinst.