Annons:

Pilotkrisen löst, Norwegian anställer nya piloter

Norwegian har hyrt in andra flygbolag och köpt fridagar, allt för att försöka bemästra bristen på piloter. Trots det har det blivit många inställda flygningar. Nu anställer Norwegian 50 nya piloter med placering i Skandinavien.

De senaste dagarna har Norwegian tvingats ställa in en rad flygningar, både i Skandinavien och Europa. Orsaken har varit en pilotbrist som accelererat sedan fackförbundet Parat i Norge sagt upp avtalet som gjorde det möjligt för Norwegian att köpa fridagar av piloterna. Redan tidigare i sommar har bristen på piloter resulterat i att ett flertal wet-leaseflygbolag hyrts in för att klara trafiken, i första hand de kortare rutterna i Europa. Trots det har kritiken från strandade passagerare blåst upp till stormstyrka på sociala medier skriver Flygtorget.

Björn Kjos har i norska media erkänt att flygbolaget underskattat det antal fridagar som piloterna var villiga att sälja. Systemet har funnits i avtalen sedan 2002 och under åren har Norwegian kunnat köpa in de piloter som behövts för att klara den ökande trafiken under sommaren. Det är ett helt frivilligt system där piloterna har rätt att tacka nej till frågan. Enligt siffror från pilotfacket på Norwegian sålde 680 piloter cirka 3 500 fridagar förra året och menar att det visar på att det visar på ett behov av att anställa fler piloter.

I går kom så Norwegian och pilotfacket överens om att göra just det. Med omedelbar verkan ska 50 piloter nyanställas. Samtidigt minskas det antal fridagar som Norwegian har rätt attköpa maximalt från varje pilot från 22 till15. Var de placeras är ännu inte klart, det kan bli på alla eller någon av de tre baserna i Köpenhamn, Oslo eller Stockholm. När anställningarna sedan blir aktuella kommer de att ske i de tre bolag där piloterna är anslutna, Pilot Service Norway, Pilot Service Sweden eller Pilot Service Denmark.

Kommentarer är stängda.

FÖRSÄLJNINGSCHEF TILL ELITE HOTELS I LUND OCH MALMÖ
Sista ansökningsdag:
5 december 2022
Aviareps Nordic söker junior PR-konsult
Sista ansökningsdag:
2 januari 2023
Reseproducent till Rolfs Travel Group
Sista ansökningsdag:
4 december 2022